Beko i Kluz - stečaj i likvidacija

Nekada najveće tekstilne fabrike "Beko" i "Kluz" danas su u stanju kliničke smrti.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 28.02.2011.

11:52

Default images

Prva je zagazila u osmu godinu stečaja, a delovi "Kluza" uglavnom su neuspešno privatizovani, dok se preostali nalaze u procesu likvidacije.

Deo imovine "Beka" u međuvremenu je prodat da bi se namirili poverioci, a deo novca ostao je i na računu.

„Imamo specifičnu situaciju da je firma u stečaju, ali i u plusu na računu. Postoji i višak imovine, jer su svi poverioci namireni. Od preostale prodaje trebalo bi da ostane novca i za male akcionare, koji drže 60 odsto akcija, i za državu“, kaže Željko Pešut, stečajni upravnik "Beka".

Nerešeno je i imovinsko pitanje "Beka" u bivšim jugoslovenskim republikama. Zlatko Kunštek, predsednik UO Udruženja vlasnika akcija kaže da je ovo preduzeće otišlo u stečaj zbog duga od 106 miliona dinara Beobanci. „Tadašnja imovina bila je višestruko veća od duga, pa ipak nije dopušteno da se prodajom nekretnina namire potraživanja“, kaže Kunštek.

Nekada moćna društvena preduzeća radila su kako za domaće tako i za strano tržište. "Beko" je šio odeću i za mnoge strane brendove.

„U robnoj kući u Knez Mihailovoj nekada je radilo nas osamdesetak. Bila je to porodična firma, dosta ljudi se venčavalo, pa su se kad je došao stečaj čitave porodice našle na ulici. Snalazili su se kako su stigli, radili po buvljacima. Sada prodajemo robu drugih firmi, a nekad smo oblačili celu Jugoslaviju“, kaže Milan Petrić, poslovođa jednog od dva prodajna objekta.

U "Kluzu" je nekada radilo i do 10.000 radnika. Firma je reorganizovana i podeljena na nekoliko delova. Bilo je nekih stranih investitori koji su pokazali interesovanje da podignu uspavane kapacitete firme, ali se na pregovorima sve zaustavilo.

„Nekoliko zavisnih preduzeća kompanije "Kluz" je u našoj nadležnosti“, kažu u Agenciji za privatizaciju.

„DP "Kluz" je u postupku likvidacije. "Kluz Kozara" i "Trgovačka mreža", nakon 7 neuspešnih aukcija se pripremaju za stečaj. U stečaju su i "Kluz Plitvice" iz Vršca, koji nema imovine i "Kluz Grocka", koji je prodat kompaniji DTR za 67,5 miliona dinara. Deo imovine "Kluza Tisa" iz Novog Bečeja prodat je preduzeću "Delta farma" za 62,6 miliona dinara.

Neki delovi preduzeća nisu uspeli ni nakon privatizacije da počnu da rade. "Kluz Srem" iz Rume je prodat pre četiri godine na sedmoj po redu aukciji Mihailu Mikiću iz Beograda za 11,3 miliona dinara. Zbog neispunjavanja ugovornih obaveza, ugovor je raskinut u junu 2010.

Preduzeće "Kluz Padobrani" prodato je na aukciji 2006. konzorcijumu, čiji je nosilac Božidar Antić iz Beograda za 32,4 miliona dinara.

Gradski čelnici su ponudili svim investitorima oslobađanje od plaćanja finansijskih obaveza Beogradu ako odluče da preuzmu ovo preduzeće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: