MMF uslov za reforme i kredibilitet

Srbiji je potreban "pojačani nadzor" MMF-a za sprovođenje reformi javnog sektora, ocenio je savetnik premijera Jurij Bajec.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.02.2011.

10:25

Default images

On smatra da je prisustvo MMF-a nephodno zbog načina vođenja monetarne politike, završetka procesa privatizacije i stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta.

Bez obzira da li će nastavak saradnje s MMF uslediti odmah po isteku tekućeg aranžmana ili sa pomakom od dva - tri meseca, te zadatke Vlada Srbije mora da rešava u dogovoru sa socijalnim partnerima, jer te reforme često nisu lake, ali su jedine koje donose trajniji boljitak Srbiji, naglasio je Bajec.

Bajec je precizirao da novi dogovor Srbije i MMF neće biti "pojačana kontrola", već više "pojačana komunikacija", koja se tiče odnosa jedne od vodećih svetskih finansijskih institucija i Srbije i zapravo predstavlja novi, jači stepen saradnje.

Pojačana saradnja podrazumevala bi češći dolazak Misije MMF, intenzivnije praćenje dogovorenih promena, naročito kad je reč o reformi javnog sektora, pojasnio je Bajec, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Bajec je dodao da u eventualnoj budućoj saradnji Srbije sa MMF ne bi bilo uslovljavanja dobijanjem nekih određenih sredstava, jer jednostavno ne postoji finansijski aražman.

"Ali, ocena o tome kako se sprovodi dogovorena ekonomska politika, će biti javna stvar i u nju će imati uvid i domaća i strana javnost, i domaći i strani investitori", istakao je Bajec.
Bajec je rekao da ne treba naglašavati koliko bi novi aranžman s MMF bio važan signal za investitore i za sve one koji se bave privređivanjem, ali i za samu državu, da može lakše finansijski da posluje, jer se automatski smanjuje rizik za ulaganje u zemlju, a time i cena kapitala, prilikom eventualnog zaduživanja države ili privatnog sektora.

Bajec je istovremeno kazao kako smatra da efikasno sprovođenje dogovorenog, predstavlja podjednako važnu stvar, kao i u aranžmanu vezanim za kratkoročne pozajmice od MMF.

Dugalić: MMF za kredibilitet

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da je neophodan aranžman s MMF jer će ojačati kredibilitet Srbije.

"Mislim da je nama neophodan aražman sa Fondom, a da li će to biti produžetak postojećeg ili zaključivanje novog, mislim to su nijanse u pitanju. Čak je možda bolje, zaključiti novi, jer to još daje neki novi kredibilitet zemlji. Umanjuje malo rizičnost u poslovanju kad su u pitanju strani investitori", kazao je Dugalić.

Generalni sekretar UBS je takođe ocenio da je u Srbiji "loša finansijska disciplina," i u tom smislu je aranžman sa MMF "neophodan".

Dugalić, takođe smatra da "ne treba bežati od solucije da MMF u novom aranžmanu bude rezervni izvor sredstava, ukoliko zatreba."

"Dakle, (novi aranžman) pre svega kao neka sigurnost. A, više od toga, kao neki kontrolor, koji će nas naterati da uradimo ono što bi inače morali da uradimo", zaključio je Dugalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

9 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: