Sever Kosova: Naplata struje 30 %

Realno je da na Kosovu postoje dva nezavisna distributivna operatera električne energije, ocenio je ministar energetike Petar Škundrić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2011.

09:10

Default images

Škundrić je kazao da se praktično ne vide stručni argumenti koji slabe ovu ideju, tako da ostaje samo pitanje političkog dogovora na putu realizacije ove ideje.

On je rekao da potrošači na severnom delu KiM, koji su pretežno nastanjeni srpskim stanovništvom, od 20. oktobra 2009. godine do danas imaju uglavnom kontinuiranu isporuku struje.

Do novembra prošle godine kvalitet snabedavanja i pouzdanost bili su na nižem nivou zbog tehničkih problema na dalekovodu. Međutim, od novembra 2010. kada je izvršeno dodatno povezivanje delova elektroenergetskog sistema na KiM, stanje je znatno povoljnije, tako da tokom tekućeg zimskog perioda nije bilo bitnijih problema u snabdevanju, rekao je on. Škundrić je naveo da da severni deo KiM od oktobra 2009. godine struju dobija iz proizvodnih kapaciteta EPS-a i hidroelektrane "Gazivode", koja posluje u sastavu javnog preduzeća za distribuciju energije Ibar - Zubin Potok.

Snabdevanje se obavlja distribuitivnim sistemom "Elektrokosmet" - Priština, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koje posluje u okviru EPS-a, rekao je Škundrić i dodao da "Elektrokosmet" struju preuzima iz dela prenosnog sistema "Elektromreže Srbije" na KiM.

Ministar je naveo da je snabdevanje srpskog stanovništva južno od Ibra pod kontrolom takozvane KEK, bez uticaja Srbije, zbog objektivne nemogućnosti pristupa prenosnim i distributivnim elektroenergetskim kapacitetima na ovom delu Kosmeta.

Ali Srbija, dodao je, po osnovu prava vlasništva osporava pravo preduzećima koja nije osnovala da raspolažu navedenim resursima i kapacitetima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: