Sa minusom živi 4,2 miliona građana

Prema podacima Kreditnog biroa, prošlog meseca je 4,29 miliona građana imalo 6,37 miliona tekućih računa i koristilo 35,25 milijardi dinara pozajmice.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 28.02.2011.

00:02

Default images

U docnji je bilo oko 215.000 računa, i to je nešto manje, za dva odsto, u odnosu na kraj prošle godine.

Da bi sastavili prvi i 15. u mesecu građani sve više koriste dozvoljeni minus po tekućem računu. To je jedan od najlakših načina da dođu do novca. Ali, u isto vreme i najskuplji, jer se kamate u proseku na ovu vrstu zaduženja kreću oko 35 odsto godišnje.

Ipak, to nije prepreka da se sa ovom pozajmicom zakrpi „rupa“ u kućnom budžetu. Banke, pak, vrlo rado odobravaju dozvoljeni minus, jer na njima dobro zarađuju.

"I dalje postoji interesovanje građana za korišćenje dozvoljenog minusa po tekućem računu. Klijenti koji koriste u našoj banci pozajmicu do 10.000 dinara mesečno ne plaćaju kamatu", kažu u Rajfajzen banci.

Dozvoljeni minus, inače, mogu da uzmu svi zaposleni i penzioneri i to u visini mesečnih primanja. On se odobrava na 12 meseci ili dve godine zavisno od banke. Kod nekih banaka prilikom isticanja pozajmice potrebno je u celosti namiriti dug, odnosno dovesti tekući račun u „plus“ bar 24 časa. Tek potom može da se nastavi korišćenjem prava na minus.

Neke banke, međutim, ne zahtevaju pokrivanje dozvoljenog minusa, odnosno dovođenja stanja na „pozitivnu nulu“, već klijent mora samo da podnese dokumentaciju i da potpiše menicu. Takođe, bankari se različito ponašaju i u toku korišćenja pozajmice, pa je tako neke svaka tri meseca usklađuju sa rastom ili padom primanja.

Pozajmica je najrasprostranjenija vrsta kredita, ali i veoma skupa, tako građani koji koriste dozvoljeni minus u punom iznosu tokom cele godine, na primer, u iznosu od 30.000 za 12 meseci banci daju 8.000 dinara kamate. Nije jefitno, ali koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: