Za Srbiju veća šteta ako Gadafi ode

Orijentalista Rade Božović smatra da će pobuna u Libiji imati ekonomske posledice po Srbiju, a da će šteta biti mnogo veća ako bude svrgnut Gadafijev režim.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 26.02.2011.

13:57

Default images

"Mislim da će posledice bar za početak biti prilično teške na ekonomskom planu kad je reč o našoj zemlji", rekao je Božović.

Ocenivši da su "tesne veze pojedinih srpskih političara i libijskog lidera Moamera Gadafija doprinele obnavljanju veza i na državnom nivou", on je dodao da će "ekonomska šteta biti veća ako dođe do promene režima".

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i bivši ambasador Predrag Simić kaže da su prve međunarodne posledice pobune u arapskom svetu "koja u Libiji dobija najdramatičnije poglavlje" smanjene isporuke i drastičan rast cena nafte. "Za Srbiju posledica će možda biti i u tome što je Libija do sada bila jedan od njenih dosta važnih trgovinskih partnera i što će ovi događaji učiniti da, više nego u Tunisu, firme i pojedinci praktično ostanu jedno vreme bez posla", rekao je Simić.

Na pitanje kakav bi stav trebalo da zauzmu vlasti Srbije, on je rekao da one "ne mogu mnogo tu da učine".

"Pre svega, osnovno je pitanje ljudskih prava i ljudi koji se bore za demokratiju. Ali, s druge strane, Srbija ima i svoje ekonomske interese u Libiji koji verovatno upućuju da njene reakcije budu odmerene", kazao je Simić.

"Kao zemlja koja želi da uđe u Evropsku uniju, mislim da moramo pažljivo pratiti i reakcije Brisela koje su za sada pomalo konfuzne. Siguran sam da će to biti u okviru u kojem će i naše reakcije morati da se kreću", dodao je Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: