Jeger: Plate ne mogu da rastu

Albert Jeger, šef misije MMF za Srbiju, kaže da se još ne vidi prostor u budžetu za dopunsko povećanje zarada ali da se može pojaviti ograničen prostor za to.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 26.02.2011.

00:04

Default images

"Dogovorili smo se sa Vladom o uslovima koji se moraju ispuniti da bi se takve isplate sprovele. Isplate moraju biti ograničene, ciljane i jednokratne", kaže on.

Jeger dodaje da "moramo da sačekamo barem nekoliko meseci kako bismo se uverili da će javni prihodi zaista biti veći od planiranih što bi omogućilo takve isplate".

Šef misije MMF-a kaže da je od početka krize bez posla ostalo oko 400.000 ljudi i da se podaci odnose i na formalnu i na neformalnu zaposlenost. On dodaje da ti podaci ne bi trebalo da budu posebno iznenađujući s obzirom na to da su ekonomski analitičari u Srbiji već pominjali tu sumu ranije. "Teško je suditi o preciznosti ovih podataka, jer to zavisi od tačnosti odgovora na postavljena pitanja u anketi. Ipak, anketa o radnoj snazi je najbolji raspoloživ izvor informacija o tržištu rada u Srbiji i usklađena je sa međunarodnim i metodologijom EU", kaže Jeger.

Na pitanje da li se Srbija na odgovarajući način suočava sa problemom nezaposlenosti, Jeger navodi da mora da se uzme u obzir nekoliko stvari.

"Prvo, gubitak radnih mesta u velikoj meri odslikava neuspeh srpskog modela privrednog razvoja orijentisanog ka potrošnji koji je bio aktuelan u godinama pre tekuće krize. Konkretnije, mnoga od izgubljenih radnih mesta, naročito onih u neformalnoj ekonomiji, bila su nekvalitetna i nisko plaćena", objašnjava on.

Jeger kaže da "drugo, iako je gubitak radnih mesta zaista bio bolan za srpsko društvo, došlo je i do nekog pomeranja ka efikasnijem modelu privrednog razvoja orijentisanom ka izvozu".

"Treće, verujemo da je moguć brži napredak u odnosu na ostvareni u oblasti strukturnih reformi. Mislimo na one reforme koje bi pospešivale investicije formalnog sektora ekonomije, unapredile poslovno okruženje i pomagale da se tokom krize ublaže i skrate bolovi takve tranzicije", navodi on.

Tokom pregovora sa sindikatima pomenuto je da bi moglo da se razgovara o alternativnoj formuli za indeksaciju plata posle 2015. godine, Jeger kaže da se "izmene zakona o budžetskom sistemu predviđaju mogućnost da plate u javnom sektoru budu indeksirane na drugačiji način kada se nivo troškova za zarade u javnom sektoru smanji na oko osam odsto BDP, kad god da se to dogodi. To ne mora nužno da bude 2015. godine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: