Dinkić sumnja u 328.000 od SOKOJ-a

Lider G17 Plus Mlađan Dinkić dobio je od organizacije muzičkih autora SOKOJ oko 328.000 dinara na ime autorskih prava za 2009. godinu.

Srbija

Izvor: Press

Četvrtak, 24.02.2011.

00:01

Default images

To je razljutilo pola estrade koja dobija mizerne prihode od te organizacije.

U SOKOJ-u kažu da su naknade delili na osnovu spiskova emitovanih muzičkih dela koje šalju elektronski mediji, ali da oni nisu odgovorni za ispravnost tih spiskova?!

Ako se Dinkićeva naknada preračuna u aktuelne zarade u Srbiji, ispada da je bivšem ministru ekonomije isplaćeno praktično tri ministarske, deset prosečnih plata, punih 20 srpskih „minimalaca" ili 41 najmanja penzija. Ovu informaciju na nož su dočekali brojni muzičari koji su i inače nezadovoljni radom SOKOJ-a. U pres službi Mlađana Dinkića, čije je tri pesme („Te noći smo se potukli zbog nje", „Kako si lepa" i „Uvek te đavo nađe lakše nego ja") SOKOJ svrstao među deset najčešće emitovanih pesama, su nam potvrdili da je on zaradio taj novac, ali da nije najplaćeniji muzičar u Srbiji.

"Dobio je 328.000 dinara za sve pesme koje je ikada radio i koje su se negde emitovale. Pri tom je samo za pesmu 'Old star', koju je radio za Kikija Lesendrića, dobio oko 100.000 dinara, dok je ostatak dobio za sve ostale pesme. Moramo da napomenemo da on nema nikakav uticaj na SOKOJ, a daleko od toga da je najplaćeniji muzičar u Srbiji. Inače, Dinkić i sam sumnja da su tri pesme na kojima je on radio među najemitovanijim u Srbiji", objasnili su u njegovoj pres službi.

U SOKOJ-u tvrde da su Dinkićeve pesme proglašene za najemitovanije na osnovu „košuljica", odnosno spiskova korišćenih muzičkih dela koje im šalju elektronski mediji. U ovoj organizaciji navode da nije reč ni o kakvom političkom uticaju.

"Emiteri odlučuju šta će emitovati, u obavezi su to da navedu u košuljicama, a SOKOJ to obradi i isplati naknade. Ni politički, ni bilo koji drugi uticaj nije oblikovao listu", tvrdi Aleksandar Kovačević, direktor SOKOJ-a.

Međutim, on kaže da ova organizacija nije odgovorna ukoliko im neki medij pošalje spisak pesama koji nije tačan. "Za tačnost podataka odgovara emiter čije su košuljice. Moguće je uporediti sadržaj košuljice određenog emitera sa sadržajem programa tog emitera u istom periodu, i to može da uradi svaki autor", kaže Kovačević.

Rambo Amadeus: I Tadić bi bio u prvih deset

Ipak, ukoliko se na primer pogledaju podaci sajta Ju tjub vidi se da se lista SOKOJ-a ne slaže s brojem emitovanja. Na primer, pesma „Buđav lebac" grupe S. A. R. S. u dve najgledanije verzije ima više od 2,5 miliona slušanja! S druge strane, dve najgledanije verzije pesme „Te noći smo se potukli zbog nje", koju izvode Piloti, slušane su oko 500.000 puta.
Frontmen grupe S. A. R. S. Dragan Kovačević kaže da je očigledno da su neki autori povlašćeni.

"Ništa me više ne iznenađuje, pa ni to s Dinkićem. Ja sam 2008, kada se 'Buđav lebac' vrteo na svim radio stanicama, dobio 16,50 dinara, a tek kada smo objavili album 2009. dobio sam za sve pesme oko 70.000 dinara", kaže Kovačević.

S druge strane, Rambo Amadeus smatra da je u pitanju pokušaj medijskih magnata da se dodvore Dinkiću.

"Podatak, koliko god da je na prvi pogled čudan, ipak je verovatan. Medijski magnati i emiteri su sigurno, u želji da se dodvore ministru Dinkiću, emitovali njegovu pesmu. S druge strane, siguran sam, kad bi predsednik Tadić snimio neku pesmu da bi se, po prirodi stvari, i ona našla među prvih 10", tvrdi Rambo.

Rambo Amadeus kaže da je iz SOKOJ-a otišao pre tri godine jer je bio nezadovoljan radom te organizacije.

"Svoja dela prepustio sam društvu za zaštitu autorskih prava Pam iz Crne Gore. Do tada sam prosečno dobijao, u današnjoj vrednosti od 200 do 500 evra godišnje. Crnogorski Pam mi godišnje isplati između 1.500 i 2.000 evra, što je takođe malo, ali ipak mnogo više nego što je to radio SOKOJ", kaže Rambo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: