Ljajić: Proverićemo stanje u Juri

Ministarstvo rada i socijalne politike će reagovati na sve prijave koje dobiju od radnika "Jure koje se odnose na maltretiranje, kaže ministar Rasim Ljajić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.02.2011.

13:48

Default images

"Naše inspekcije rade stalno na terenu, reaguju na sve prijave koje dobiju od radnika", istakao je Laljić, dodajući da su neki radnici vraćeni na posao do pravosnažne odluke suda.

"Reagovaćemo na svaki zahtev radnika 'Jure", ponovio je Ljajić. Udruženi sindikati Srbije "Sloga" najavili su prekjuče da će naredne nedelje organizovati proteste zbog, kako tvrde, maltretiranja radnika kompanije "Jura" iz Rače, dok u toj južnokoreskoj firmi odbacuju te optužbe kao neosnovane.

Predsednik "Sloge" Željko Veselinović najavio je za narednu sedmicu sindikalne proteste ispred južnokorejske ambasade u Beogradu zbog toga što menadžeri "Jura korporacije" u Rači "svakodnevno maltretiraju radnike".

Veselinović je, na konferenciji za novinare u Kragujevcu, najavio je da će potom uslediti i protesti ispred fabrike "Jura" u Rači, ukoliko vlasnik Lukas Džangvu Nam ne vrati na posao šest radnika koji su inicirali osnivanje sindikata "Sloga" u toj fabrici, kako bi se zalagali za poštovanje prava radnika.

Ocenjujući da je "Jura korporacija" u Rači najdrastičniji primer nepoštovanja Zakona o radu od strane poslodavca, Veselenović je naveo da je sindikat "Sloga" o stanju u toj fabrici obavestio nadležne u ministarstvima rada i socijalne politike, ekonomije i regionalnog razvoja, zaštitnika gradjana Srbije, Poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kao i inspekciju rada.

"Od svih predstavnika kojima smo se obratili još nismo dobili odgovore, jedino je inspekcija rada donela rešenja da se dva radnika vrate na posao", rekao je Veselinović.

Fabrika "Jura" u Rači, koja proizvodi elektrokablove za automobilsku industriju, 95 odsto proizvodnje izvozi i to, pre svega, svojim dugogodišnjim partnerima kompanijama "Hjundai" i "Kia" iz Južne

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: