Rekordna proizvodnja i cena šećera

Proizvodnja šećera bila je rekordna, a na pitanje o nestašicama treba da priča ministar trgovine, kaže ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Srbija

Izvor: Beta, Novosti

Sreda, 23.02.2011.

12:39

Default images

"Srbija je proizvela rekordan rod šećerne repe i 490.000 tona šećera što je najveća proizvodnja šećera ikad u Srbiji", kazao je Dragin.

Međutim, uprkos rekordnoj proizvodnji u marketima šećera nema u dovoljnim količinama, ili je tamo gde ga ima, on već znatno poskupeo. U dogovoru sa šećeranama, država je osmislila mehanizam kojim bi trebalo da se omogući stabilno snabdevanje tržišta šećerom. Utvrđena je, naime, maksimalna cena ove strateške robe. Tako će najviša cena u veleprodaji biti 82 dinara, dok će u trgovinama na malo moći da se prodaje po ceni od maksimalno 98 dinara.

"Ukoliko se trgovci odluče da kilogram šećera prodaju po ceni višoj od 98 dinara po kilogramu, država će, preko robnih rezervi, intervenisati i kupcima ponuditi slatki kristal po ovoj, sa proizvođačima ugovorenoj ceni", kažu u Vladi Srbije, i dodaju da će se ova odluka naći već na sednici u četvrtak Cvetkovićevog kabineta.

Inače, nadležno Ministarstvo trgovine najavilo je pre više od dve nedelje da će osmisliti mere kojima će sprečiti visoke cene ili nestašice šećera na tržištu. Nažalost, u protekle tri nedelje, koliko se čeka na donošenje navedene odluke, šećer je iz dela prodavnica bukvalno nestao s rafova, a tamo gde ga ima, dostiže neverovatne cene od čak 125 dinara po kilogramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: