Rast BDP Srbije 2,7 odsto u 2011.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u 2011. trebalo bi da iznosi 2,7 odsto, dok bi u 2012. godini privredni rast mogao biti 3,6 odsto.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 22.02.2011.

19:06

Default images

To je rezultat istraživanja Centra za strateška ekonomska istraživanja "Vojvodina CES S", iako je zabeležen neočekivano visok rast privredne aktivnosti, zaposlenost u 2010. je opala za pet procenata.

Prema projekciji, u ovoj godini se očekuje stabilizacija i blagi rast zaposlenosti od 0,7 odsto, a naredne godine od 1,4 odsto. "Vojvodina CES S" je procenila da će u Srbiji inflacija prosečno iznositi 8,4 odsto u ovoj i 7,1 odsto u 2012. godini. Pretpostavke korišćene za predviđanje makroekonomske situacije u Srbiji bile su rast svetske trgovine od 5,5 odsto u 2011. i sedam odsto u 2012. godini, kao i rast prosečnih cena nafte.

Klaus Vejerštras iz Instituta za napredne studije u Beču, koji je bio partner u istraživanju, kaže da je bilo teško dobiti model za prognoziranje kretanja deviznog kursa dinara u naredne dve godine, ali se može reći da će se na dugi rok dinar stabilizovati.

Prema njegovim rečima, pretpostavljena je stabilizacija kursa dinara u odnosu na evro na nivou od 105,3 dinara za evro u 2011. i 2012. godini, a očekuje se i stabilizacija kursa dinara u odnosu na američki dolar na nivou od 79,3 dinara za dolar.

Daniela Grozea-Holmenštajn sa bečkog Instituta za napredne studije rekla je da je u pogledu smanjenja BDP-a Srbija ostvarila malo bolje rezultate u kriznoj 2009. godini od mnogih istočnoevropskih zemalja.

Prema njenim rečima, Srbija će u ovoj godini imati rast BDP-a sličan većini novih članica Evropske unije, dok će zemlje koje imaju jake ekonomske odnose sa Nemačkom, poput Slovačke, imati veću stopu rasta od Srbije.

"Stopa nezaposlenosti u Srbiji od 20 odsto je visoka u odnosu na zemlje okruženja i EU i tu su neophodne dodatne politike na tržištu rada i sprečavanju odliva stručne radne snage koja je u zemljama EU u stalnom deficitu", rekla je Grozea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: