Dugalić: Banke već dosta opterećene

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da je protiv uvođenja dodatnog bankarskog poreza i dodaje da bi to dovelo do povećanja kamata.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 22.02.2011.

17:09

Default images

Dugalić je kazao da banke u Srbiji već plaćaju sve poreze, da zapošljavaju oko 31.000 ljudi za koje plaćaju poreze i doprinose, da je kreditna marža svega šest odsto i da država nije imala potrebe da u vremenu krize pomaže banke.

"Uvođenje tog poreza ima smisla u onim zemljama u kojima je država pomagala bankama. U Srbiji su banke sprečile da u trenucima najveće krize dođe od irskog scenarija", kazao je on. Prema njegovim rečima, država nema pravo da uvodi dodatne poreze jer je u Srbiji obavezna rezerva ionako najveća u Evropi.

"Banke su već previše opterećene", rekao je Dugalić i dodao da nemaju snagu da izdrže i uvođenje novog poreza. Dugalić je naveo da u bankarskom sektoru trenutno radi više od 31.000 zaposlenih, koji takođe plaćaju porez.

O uvođenju bankarskog poreza govori se u pojedinim zemljama regiona, nakon što ga je uvela Mađarska. Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković je međutim kazao da u NBS ne razmišljaju o uvođenju tog poreza, jer država u Srbiji nije pomagala banke.

Dugalić je naveo da je, recimo, 2006. godine ukupna suma obavezne rezerve bankarskog sektora u Srbiji iznosila oko 343 milijarde dinara, a ukupni kapital banaka bio je oko 315 milijardi, što je jedinstven slučaj u Evropi.

U Mađarskoj je od 2008. do 2010. godine prinos na kapital banaka bio 13,2 odsto dok je u Srbiji bio svega 3,2 odsto, što je argument više da se takav porez ne uvodi, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: