Orbović: Ne pomoć nego veće plate

Za Samostalni sindikat Srbije je neprihvatljiv princip socijalnih davanja i jednokratnih pomoći zaposlenima, a da se tri ili četiri godine ne povećavaju plate.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 22.02.2011.

14:49

Default images

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da je taj sindikat za dogovor i da očekuje ponudu vlade, a da je druga mogućnost, na koju je sindikat, takođe, spreman, da "izađe i protestuje".

Orbović je rekao da sindikat mora da se upozna sa dogovorom vlade i MMF-a, da je sindikatima potrebno nekoliko dana da izračunaju da li je vlada izneverila njihove zahteve dogovorom s MMF-om, napomenuvši da prilikom formiranja budžeta sindikati nisu konsultovani.

Orbović je rekao da je potrebno da on, kao predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta, predstavnici UGS "Nezavisnost" i Unije poslodavaca Srbije (UPS) Branislav Čanak i Nebojša Atanacković i ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić pozovu premijera Mirka Cvetkovića u toku iduće sedmice i da se upoznaju sa ponudom vlade. Orbović je rekao da se sindikat dogovorio sa UPS-om da na sednici Socijalno-ekonomskog saveta obelodane zajednički predlog i da je potrebno početi od toga šta je bitno za privredu radi novih zapošljavanja, a da bi vlada morala da omogući povoljne kredite, rasterećenje privrede i izvoz.

On je najavio da će unutar sindikata ubrzo biti održan sastanak i usaglašeni stavovi o načinu na koji će se sindikat tome suprotstaviti, jer je neprihvatljivo da nema novca za plate, dok poskupljuju hleb, struja, mleko i ostale namirnice.

Orbović je najavio mogućnost iduće sedmice zajedničkog sastanka o eventualnim protestima sindikata izvan Socijalno-ekonomskog saveta na kome bi bili prisutni predstavnici svih sindikalnih centrala u Srbiji.

"Nismo socijalni slučajevi, jer ljudi rade puno radno vreme sa punim učinkom", rekao je Orbović, najavljujući da bi, ukoliko bude protesta, oni bili sprovedeni "do kraja", odnosno "do promena vlasti ili novih izbora" i da bi u njima učestvovali mnogi poslodavci.

Prema njegovim rečima, vlada je odustala od Socijalnog pakta sa sindikatima koji je bio predlagan ranije, a kako je kazao, sindikati su još spremni na tu vrstu sporazuma sa vladom.

"Utisak je da se i poslodavci i sindikat i vlada nalaze u pat poziciji, ne zna se koji potez treba da se napravi. Ne dobijamo ponudu za sporazum, a ako dođe do protesta sindikata, moraće da se ide do kraja do novih izbora i nove vlasti", naveo je Orbović.

On je dodao da niko ne nudi rešenje za lošu situaciju - ni u vladajućoj strukturi ni u opoziciji.

Orbović je istakao i da povećanje plata nije jedini zahtev sindikata, već da je to utisak stečen posle "nerealnih zahteva" nekih sindikata prosvetara.
Nema većih plata, pomoć jednokratna

Misija MMF i srpske vlasti su postigli dogovor o završetku sedme, poslednje revizije stend-baj aranžmana koja će omogućiti povlačenje 365 miliona evra.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da je najkritičnija tačka uspešno završenih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bila platforma vlade koju je ministarstvo finansija pripremilo za pregovore sa sindikatima.

Dragutinović je za B92 istakla da su osnovni elementi te platforme bili da ne može biti povećanja budžetskog deficita i da poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih mora da se zasniva na principu solidarnosti. Takođe, platforma je podrazumevala da to poboljšanje zavisi od dinamike javnih prihoda kao i da se procena tih prihoda vrši tromesečno, navela je ona. Prema njenim rečima MMF je insistirao da se moraju postaviti granice u ispunjavanju zahteva za poboljšanje položaja zaposlenih i da rast izdataka za plate i penzije ne sme biti veći od 10 milijardi dinara. Ona je navela i da je MMF tražio da se postigne socijalno najpravičnije rešenje u raspodeli sredstava kao i da isplate budu jednokratne.

Ministarka je kazala da vlada ne odstupa od utvrđenog protokola u razgovorima sa sindikatima zaposlenih u javnim službama, koji predviđa da zaposleni mogu dobiti određene povišice samo u slučaju sa budžetski prihodi budu veći od planiranih.

"Da bi zaposlenim u javnim službama i penzionerima bile isplaćene povišice moralo bi doći do rebalansa ovogodišnjeg budžeta", objasnila je Dragutinovićeva i dodala da će se kvartalno pratiti budžetski prihodi i da će svi budžetski korisnici biti jednako tretirani.

Prema njenoj proceni, budžetski prihodi mogli bi u ovoj godini biti veći za oko 10 milijardi dinara i taj novac bi se jednokratko podelio socijalno ugroženim budžetskim korisnicima.

Dragutinović je naglasila i da bi bilo dobro za vladu, ekonomske aktere u Srbiji i investitore da se postigne dogovor oko novog aranžmana sa MMF-om.

Ona je naglasila da se osnovni rezultati dvogodišnjeg aranžmana koji je Srbija imala sa MMF-om, zaustavljanje trenda visokog rasta javne potrošnje, razvijanje finansijskog tržišta, postizanje Bečkog sporazuma sa stranim bankama da održe kreditnu izloženost u Srbiji, obezbeđivanje podrške međunarodnih finansijskih institucija za finansiranje budžetskog deficita i infrastrukturu, ograničavnje budžetskog deficita i ugrađivanje fisklanih pravila u Zakon o budžetskom sistemu.

Dragutinović je ukazala i da je vlada ispunila sve obaveze koje su bile potrebne za uspešno zaključivanje sedme revizije stend baj aranžmana, budžetski deficit bio je manji od planiranog u 2010. godini a budžetski deficit za 2011. usvojen je u skladu sa fiskalnim pravilima.

O završetku sedme revizije aranžmana Srbije sa MMF-om, odlučiće menadžment i Izvršni odbor te finansijske institucije krajem marta.

MMF: Više para samo ugroženima

Šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda Albert Jeger izjavio je i da su sa srpskim vlastima dogovoreni i principi na osnovu kojih će moći da eventualno budu povećane zarade zaposlenih u javnom sektoru.
On je precizirao i principe koji su dogovoreni sa vladom pa će tako povećanje zarada zavisiti od toga da li će prihodi biti veći od projektovanih, sva povećanja će biti jednokratna što će značiti da se njihov efekat neće preneti na budžet za 2012. i povećanje će se odnositi na najugroženije radnike u javnom sektoru i penzionere a postojaće i gornja granica za ukupnu potrošnju za ove svrhe. Jeger je, rekao da su ti principi navedeni u pismu o namerama i precizirao da ‚ukoliko oni budu prekršeni mi ćemo morati da se preispitamo da li će revizija moći da se završi".

Uz napomenu da bi povećanje zarada onako kako to zahtevaju sindikati ugrozilo fiskalnu ravnotežu i stabilnost cena u Srbiji, Jeger je ukazao da bi se, ako bi se to dogodilo, sve vratilo u vidu negativnog efekta na sve u Srbiji

"Ekonomska situacija u Srbiji biće teška ove godine a najveći teret podneće privatni sektor i zbog toga bi važno bilo da vlada pažljivo planira isplate budžetskim korisnicima, koji imaju sigurnija radna mesta" , rekao je Jeger.

Budžetskim korisnicima, kako je dodao, već su planirane povišice ovogodišnjim budžetom jer je fond za zarade veći za 20 milijardi dinara nego u 2010. godini. On je ponovio da povišica plata od samo jedan odsto donosi troškove budžetu od osam milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: