Cvetković: Telekom ne po svaku cenu

Vlada Srbije ne želi po svaku cenu da proda većinski udeo u preduzeću Telekom Srbija, izjavio je premijer Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 22.02.2011.

12:44

Default images

Cvetković je u intervjuu, magazinu "Ekonomist", rekao da Vladi neće biti vezane ruke i ukoliko na tenderu za 51 odsto kapitala "Telekoma" niko ne ponudi najamanje 1,4 milijarde evra.

„Postoji jako očekivanje da 'Telekom' ne sme da se proda po svaku cenu i u tom kontekstu je Vlada odredila za ovaj trenutak prilično visoku cenu. Ukoliko se niko po toj ceni ne pojavi na tenderu, proglasićemo ga neuspešnim“, poručio je Cvetković.

Za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Vlada je odredila minimalnu cenu od 1,4 milijarde evra, a rok za slanje obavezujućih ponuda je 21. mart.
Premijer je, takođe, naglasio da novac od prodaje "Telekoma" neće moći da se iskoristi za potrošnju, precizirajući da je nivo javne potrošnje određen budžetom, a njega utvrđuje skupština.

„Zato je sa stanovišta potrošnje potpuno irelevantno da li u budžetu ima para, jer ako nema država će se za nedostajući iznos zadužiti. Budžet trenutno nema problema sa prilivom, a država čak ima i rezerve od oko 500 miliona evra i to u devizama", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima "prodaja 'Telekoma' je važna, jer bez strateškog partnera i novih investicija postoji opasnost da se kompanija, izložena jakoj konkurenciji i u fiksnoj i u mobilnoj telefoniji, uruši kao sistem za četiri-pet godina.

"Jednostavno državno preduzeće ne može da opstane u jakoj konkurenciji sa moćnim privatnim kompanijama. Zbog toga bi 'Telekom' trebalo prodati, ne samo da bi država dobila pare, već i zato što će novi vlasnik biti prinuđen da dodatno investira“, smatra premijer Cvetković.

Dragutinović: Rezervna varijanta ako se Telekom ne proda

Vlada Srbije ima rezervnu varijantu za finansiranje budžeta u slučaju da prodaja Telekoma Srbije ne bude uspešna, rekla je ministarka finansija Diana Dragutinović.
"Finansijska stabilnost u zemlji neće biti ugrožena ako se ne ostvari planirana transakacija prodaje Telekoma", rekla je
Dragutinović.

Ona je navela da Uprava za javni dug pažljivo planira zaduživanja kako bi se finansirale tekuće obaveze države i ima rezervne varijante ako budžet ne bude imao prihode od prodaje Telekoma.

Šef misije MMF-a Albert Jeger je istakao da bi finansiranje budžeta Srbije bilo lakše ukoliko bi prodaja većinskog paketa akcija Telekoma bila uspešna. On je dodao da Vlada mora da bude spremna i za situaciju ako izostanu prihodi u budžet od prodaje Telekoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: