MMF zabrinut odlazi iz Srbije

Pregovori o poslednjoj reviziji stend-baj aranžmana srpskih zvaničnika i delegacije MMF-a su završeni, a uspešan završetak aranžmana je pod znakom pitanja.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 22.02.2011.

11:06

Default images

Vlada Srbije i MMF su se zvanično saglasili da su ispunjeni svi uslovi za uspešno okončanje sporazuma, ali će za uspeh celog aranžmana zavisiti od toga da li će država uspeti da do kraja marta odoli pritiscima sindikata da podigne plate, čime bi prekršila dogovor sa MMF-om.

To je ono što neće stajati u Pismu o namerama, koje se objavljuje posle svake revizije, a što je srpskoj strani usmeno predočeno. U slučaju da posle odlaska misije MMF-a iz Beograda, država odobri tražene povišice, Bord direktora MMF-a će na sednici krajem marta odbiti da prihvati završetak sporazuma, ističe sagovornik lista koji je prisustvovao pregovorima.

Uz to, prema odredbama aranžmana, Fond ima pravo kontrole sprovođenja dogovorenog u periodu od šest meseci posle isteka sporazuma, odnosno do oktobra, što znači da bi Srbija mogla da trpi posledice čak i u slučaju da Bord direktora potvrdi ispunjenje aranžmana u martu, ako u periodu posle toga odstupi od dogovora i podigne plate.

Tada bi MMF mogao da traži prevremenu otplatu kredita ili finansijske penale i slično.

Osim problema sa sindikatima, MMF je tokom pregovora izrazio i zabrinutost oko opstanka Vlade, strahujući da će u slučaju da Vlada padne i raspišu se novi izbori, novi aranžman sa tom institucijom morati da bude odložen do konstituisanja nove skupštinske većine i nove Vlade, što znači da pregovori ne bi mogli da počnu u aprilu na prolećnom zasedanju MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, kako je dogovoreno, odnosno da novi aranžman nikako ne bi mogao da bude zaključen do juna ili jula, kako se sada planira.

Najveća nepoznanica za Fond je šta će biti sa platama u policiji, pošto još nije poznato kakav je dogovor napravljen sa sindikatom MUP-a.

“Postoje priče o tome da će plate u policiji biti podignute za 30 odsto, pa sve do toga da će pratiti zarade u vojsci. MMF zabrinjava to što ne znaju šta će se sa tim zaradama dogoditi”, navodi taj izvor.

S obzirom na to da su prema dogovoru sa Fondom, plate u policiji i vojsci, kao i u obaveštajnim službama, izuzete iz ograničenja rasta zarada koje važe za javni sektor, MMF najviše zabrinjava to što bi veći rast plata u MUP-u podgrejao očekivanja prosvetara i ostalih službi, što bi, ako bi im se izašlo u susret moglo da dovede do probijanja budžetskog deficita od 4,1 odsto BDP u ovoj godini, što je maksimum koji je dogovoren sa MMF-om, objašnjava sagovornik Danasa.
“Vlada još nije raspravljala o tome kakav je dogovor tačno postignut sa sindikatom policije, verovatno zato da se u ovom trenutku taj podatak ne bi objavljivao, kako ostali sindikati ne bi dobili podstrek za istrajavanje u svojim zahtevima. Ali, u Vladi je manje-više poznato da će policija dobiti veće povećanje plata od ostalih u javnom sektoru, što se moglo zaključiti i po tome što je dogovor postignut već na prvom sastanku sa sindikatom”, navodi taj izvor.

Novi aranžman na dve godine

Vlada je načelno pristala na sklapanje novog aranžmana, koji bi po preporuci MMF-a trebalo da traje dve godine, ali će konkrentni razgovori o njegovoj formi i detaljima otpočeti tek za dva meseca.

Srpske vlasti zatražiće od MMF-a novi nadzorni aranžman iz predostrožnosti, koji neće podrazumevati dodatno zaduživanje zemlje.

Zvaničnici MMF-a ponudili su Srbiji i nastavak aktuelnog aranžmana, ali su članovi našeg pregovaračkog tima onu prvu ponudu („nadzorni aranžman”) smatrali primamljivijom. Jer, od već odobrenih 2,9 milijardi evra, za podršku deviznim rezervama, Srbija je povukla tek polovinu sredstava.

Kako saznajemo, novi aranžman biće zaključen na dve godine, a vašingtonski kontrolori nadgledaće makroekonomsku situaciju u Srbiji i nuditi savetodavnu pomoć.
A reč koja će se najčešće čuti tokom predstojeće dve godine novog aranžmana jeste – reforma. Jer, Srbija mora da napravi ozbiljne promene u zdravstvu, državnoj administraciji, ali i obrazovanju.

Domaći zadatak koji naša zemlja nije završila u vreme krize sada dolazi na dnevni red. Moguće je da će od srpskih pregovarača biti zatražena dalja reforma penzijskog sistema, saznaje se iz izvora bliskih pregovaračkom timu.

Iako je izmena i dopuna Zakona o penzijskom sistemu nedavno usvojena u srpskom parlamentu i to pošto se gotovo godinu dana radilo na reformi penzijskog sistema kako bi se pooštrili uslovi penzionisanja, ovo rešenje bi (kako se saznaje) moglo biti samo prelazno. Najverovatnije će se insistirati na izjednačavanju starosne granice za odlazak u penziju i za muškarce i za žene. I to tim pre što je uoči Nove godine u Skupštini prošla odluka da se starosna granica za odlazak žena u penziju pomera tek od 1. januara 2013. godine, a ne od 2011. kako je bilo prvobitno dogovoreno s MMF-om.

Bolna tačka su i invalidske penzije kojih, po oceni međunarodnih eksperata, ima mnogo u Srbiji, ali i smanjenja učešća prosečnih penzija u prosečnim zaradama koje su kako se i do sada cenilo u Srbiji među višim, a penzijski sistem koji funkcioniše po sistemu protočnog bojlera, ne može da bude održiv.

Suština novih zahteva trebalo bi da se svede na to da učešće penzija u budžetu bude što manje, a ne kao što je sada slučaj da se iz državne kase za isplatu penzija izdvaja bezmalo 45 odsto ukupnih prihoda.

MMF zamerio na visokoj nelikvidnosti

Glavna zamerka Fonda bila je visoka inflacija, a izvor blizak pregovaračkom stolu kaže i da je misija podsetila Vladu da do kraja februara mora da usvoji propise koji će ublažiti nelikvidnost u privredi.

O smanjenju administracije u javnom sektoru nije bilo reči. Jedina zamerka MMF-a je bila to što smo prošle godine dozvolili da inflacija probije maksimalni nivo za 2,5 procentna poena kaže naš izvor.

Čelnici MMF-a Albert Jeger i Bogdan Lisovolik podsetili su Vladu na ranije namere da do kraja godine usvoji predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju, odnosno vansudskom poravnanju duga. To bi trebalo da smanji nelikvidnost u privredi, a kao podsticaj za korišćenje ovog mehanizma država će dužnicima odložiti plaćanje poreskog duga i do pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: