Izvoz u Tursku povećati četiri puta

Ambasador Turske Ali Riza Čolak kaže da bi privreda Srbije mogla da godišnje u njegovu zemlju izveze robe do 200 miliona dolara, četiri puta više nego sada.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 22.02.2011.

09:23

Default images

Čolak je istakao da je turska ekonomija velika i da se godišnji uvoz u tu zemlju kreće oko 1.400 milijarde dolara.

On je dodao da su u narednih pet godina očekuje veliki privredni rast u Turskoj što je šansa i za srpske privrednike kao i da će Turska za manje od 10 godina postati članica Evropske unije.

Turizam je, prema njegovoj oceni, jedna od oblasti gde bi mogla da bude unapređena saradnja Srbije i Turske. On, ipak, nije pominjao mogućnost da „Turkiš erlajns“ kupi srpsku kompaniju „Jat ervejz“.

Na biznis forumu "Srbija - Turska" ukazano je da je ukupan obim spoljnotrgovinske razmene dve zemlje oko 500 miliona dolara, ali je ocenjeno da je to nedovoljno i da pokazuje da nisu dovoljno iskorišćeni privredni potencijali dve zemlje.

Generalni sekretar Privredne komore Beograda (PKB) Ivana Zeljković je podsetila na značaj sporazuma Srbije i Turske o slobodnoj trgovini koji se primenjuje od septembra 2010. godine i istakla sniženje carinskih stopa do 15 odsto.

Predstavnik Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Aleksandar Nedeljković je privrednicima Turske predstavio mogućnosti investiranja u Srbiju i rekao da se ove godine očekuje priliv investicija od oko tri milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: