Zbog Afrike opet poskupljuje gorivo

Poskupljenje goriva na pumpama u Srbiji moglo bi da usledi već ove nedelje. Nemiri u zemljama na severu Afrike utiču na cenovnike goriva na pumpama u Srbiji.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 22.02.2011.

00:02

Default images

Sirova nafta „brent“ na svetskom tržištu u ponedeljak je dostigla maksimum u poslednje dve i po godine od 104,6 dolara po barelu, zbog nemira u Libiji.

Domaći naftaši smatraju da bi zato evrodizel mogao uskoro da poskupi od jedan do četiri odsto, dok će što se tiče cene bezolovnog benzina BMB 95, cenovnik diktirati Naftna industrija Srbije.

Rast cena sirove nafte, koja se od početka februara gotovo nije spuštala ispod 100 dolara po barelu, uzrokovali su protesti i previranja najpre u Egiptu i Tunisu, a potom i drugim zemljama severne Afrike. Tako je cena barela ove nafte skočila za oko šest odsto od početka meseca. Sve ovo, kažu domaći naftaši, odraziće se i na povećanje računa za gorivo u zemlji. Privatnici veruju da će uvozni evrodizel poskupeti već ove nedelje. "Većina domaćih snabdevača koristi rusku naftu 'ural', čija će cena sigurno pratiti 'brent'", kaže Nebojša Atanacković, predsednik AD Nafta.

On navodi da bi moglo "da se očekuje poskupljenje na pumpama i veće u odnosu na procenat rasta cene sirove nafte. Jer, na tu osnovicu treba dodati akcize i poreze. Kompanije Mol i OMV, koje snabdevaju domaće tržište, podići će cene pre nego što rafinerije to urade. Rast cena može se očekivati i kod NIS, koji uvozi sirovu naftu za proizvodnju BMB 95".

S druge strane, u Udruženju privatnih benzinskih pumpi veruju da vozači u Srbiji neće mnogo osetiti ovo poskupljenje.

"Od NIS zavisi da li će cena bezolovnog benzina BMB 95 porasti u maloprodaji. Ali, u njihovoj računici ima dovoljno prostora da se cenovnici ne menjaju sa ovim skokom nafte. Uvozni evrodizel mogao bi da poskupi između jedan i 1,5 odsto", kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: