Struja od marta skuplja 13,5 odsto

Upravni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) usvojio je izmenjeni Plan poslovanja te kompanije za 2011. godinu, koji predviđa poskupljenje struje od 1. marta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.02.2011.

16:19

Default images

Odluka o poskupljenju struje od 13,5 odsto trebalo bi da bude doneta na sednici Vlade u četvrtak.

Vlada, međutim, još uvek traži formulu i rešenje kako da malim potrošačima, onima koji troše do 300 kilovat-sati električne energije, odobri popust s obzirom na to da još uvek nema socijalnih karata.

Upravni odbor EPS-a, inače je prethodno bio usvojio Plan poslovanja te kompanije za 2011. godinu i krajem decembra ga poslao Vladi Srbije na razmatranje i taj plan je predviđao poskupljenje struje od 1. januara 2011. godine za oko 15 odsto, odnosno za domacinstva oko 13,6 odsto, objašnjavaju u EPS-u. Pošto struja nije poskupela od 1. januara ove godine, jer Vlada nije dala sagasnost na Odluku Upravnog odbora EPS-a, EPS je sada morao da menja plan poslovanja, da umanji prihode koji su izostali u dva zimska meseca i da novu cenu uračunava od 1. marta, umesto od 1. januara ove godine.

Da li će struja zaista tada i poskupeti, kako su prethodno najavljivali premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar energetike Petar Škundrić, kao i da li će poskupljenje biti svima u istom procentu, znaće se za nekoliko dana, ističu u EPS-u.

Agencija za energetiku je procenila da struja za domaćinstva u Srbiji može da poskupi maksimalno 13,5 odsto, a nešto više za ostale kategorije potrošača.

Prosečna cena struje u Srbiji trenutno iznosi pet dinara ili 4,8 evrocenti po kilovat-času, a za domaćinstva 4,9 dinara ili 4,65 evrocenti po kilovat-času. Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. marta 2010. godine u proseku za 10 odsto.

Konačnu odluku o promeni cene struje u Srbiji donosi Vlada, na predlog Agencije za energetiku i na zahtev EPS-a. Prema Predlogu novog zakona o energetici odluku o poskupljenju ili pojeftinjenju struje u Srbiji od 2012. godine donosiće Agencija za energetiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: