Cvetković: Mi smo najbolji u Srbiji

Premijer Mirko Cvetković kaže da je najnesrećniji što se u njegovom mandatu desila svetska ekonomska kriza i što Vlada nije mogla da nađe potpuno rešenje za nju

Srbija

Izvor: Press

Nedelja, 20.02.2011.

00:09

Default images

"Ova Vlada je angažovala sve naše stručne potencijale", navodi on i dodaje da "kada pogledate statistiku, mi uopšte ne stojimo toliko loše".

Cvetković dodaje da "imamo pozitivan razvoj. U prošloj godini, mnoge zemlje su imale minus. Godinu dana pre toga imali smo pad, ali manji nego većina zemalja".

"Prosečna plata nam uopšte ne pada uprkos tome što se priča. Ona čak realno raste. I to je sad jedan virtuelni svet. Kad pitate čoveka kako živi, on kaže užasno. I ja sam došao do zaključka da su u suštini i statistike i ljudi u pravu", navodi premijer.

Govoreći o promenama u Vladi, Cvetković kaže da "Vlada Srbije ima veći autoritet posle smene ministra ekonomije Mlađana Dinkića". On dodaje i da je, prema njegovom mišljenju "Mlađan Dinkić resorno najodgovorniji za broj nezaposlenih u Srbiji, iako mi ne bežimo od svoje odgovornosti".

Premijer ne želi da otkriva ko će sledeći da bude smenjen u njegovom kabinetu, ali kaže da je sasvim jasno da su Vladi potrebni „nova energija i novi ljudi", kao i da će se toliko najavljivana rekonstrukcija Vlade sprovesti do kraja meseca.

Najveći problem Vlade je objektivna ekonomska situacija i to je ono što svi građani osećaju, kaže Cvetković i dodaje da smo "mi deo regiona i deo svetske ekonomije, zbog čega se sve što se dešava u svetu reflektuje i na nas".

Komentarišući to da nikada nismo imali Vladu sa više ekonomskih stručnjaka, a da najveće probleme imamo u ekonomiji, Cvetković naglašava da "ovo što mi radimo možda nije idealno, ali jeste nešto najbolje što ova država ima. Dakle, to je ono što smo mi, to je ono što mi možemo i to je ono što mi znamo. Bolje od toga u ovoj državi ne postoji".

Izvor i poljoprivreda ključ napretka

Cvetković objašnjava da se nova ekonomska strategija Srbije bazira na izvozu i poljoprivredi i dodaje da se "novi koncept rasta bazira na domaćoj proizvodnja razmenjivih dobara koja treba da dovede do povećanja izvoza".
"Naš glavni prirodni resurs je poljoprivreda koja treba da nam bude imput u neke dalje faze prerade, da proizvodimo hranu i da nam hrana bude glavni izvozni brend", kaže on.

"Drugi pravac je da, pošto smo mi mala zemlja koja nema sopstvenu razvijenu tehnologiju, izađemo na tržište i privučemo velike firme poput Fijata da dođu u Srbiju i sa već gotovom tehnologijom naprave proizvodnju koja takođe može da bude naš izvozni proizvod", otkriva novu ekonomsku strategiju premijer Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

285 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: