Štrajkači: Odakle pare za policiju?

Nakon što su policajci dobili povećanje plata od oko 30 odsto, ostali sindikati zaposlenih u javnom sektoru zahtevaju da i oni dobiju toliku povišicu.

Srbija

Izvor: Press

Subota, 19.02.2011.

00:04

Default images

Predsednik Nezavisnosti Branislav Čanak smatra da Vlada ne može više prosvetarima i lekarima da kaže da nema para za njih, kad je pokazala da ih ima za policiju.

"Sada je Vlada sebi iz ruku izbila argument da nema para u budžetu. Trenutno su u toku štrajkovi prosvetara i zdravstva, i oni sada mogu da pitaju kako to za policiju ima para, a za njih nema", kaže on.

Upravo to je upitala i predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu Branislava Plančak. "Nemamo ništa protiv toga što je policiji povećana plata, ali ako ima za njih, onda ima i za zdravstvo i prosvetu", rekla je ona. Prosvetari koji štrajkuju dvadesetak dana razočarani su time da država više brine o policiji nego o njima. "Njihov ministar se zalaže za rešavanje problema dok se naš ne zalaže", kaže Tomislav Živanović, predsednik granskog sindikata Nezavisnost.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović smatra da bi uskoro mogli da krenu i masovniji štrajkovi. "Nezadovoljstvo je opšte i plate nisu pomerane godinama. Metalci već najavljuju neke štrajkove, a najkritičniji su građevina, poljoprivreda, mašinska industrija, šumarstvo...", upozorava Orbović.

Istovremeno, i Društvo sudija porotnika Srbije postiglo je dogovor sa Ministarstvom pravde da se promeni način obračuna naknade.

"Osnovica će biti 1,25 od prosečne zarade u Srbiji. To praktično znači da će sudija porotnik za svaki sat rada u sudskom veću primati oko 300 dinara", objasnio je predsednik Društva sudija porotnika Srbije Branislav Stošić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

178 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: