U Srbiji se "živi" i sa 14€ mesečno

Minimalac u Srbiji i dalje iznosi 16.720 dinara, mada bi do kraja meseca mogao da poraste za koju stotinu dinara.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 18.02.2011.

00:03

Default images

U četvrtak održani Socio-ekonomski savet je završen bez dogovora, jer je Ministarstsvo finansija zatražilo još vremena kako bi utvrdili maksimum koji država može da podnese.

Sindikati hoće povećanje od 10 dinara po satu, a nadaju se da će se naći bar na sredini od - 100 dinara. Ali ni ova zarada ne bi zadovoljila minimalnu potrošačku korpu.

Trenutna minimalna zarada iznosi 16.720 dinara. Prima je nekoliko stotina hiljada radnika u Srbiji, a dovoljna je da samo dvočlanu porodicu može da drži preko utvrđene linije apsolutnog siromaštva od 8.327 dinara po osobi mesečno. Čak i prosečna zarada podeljena na više članova domaćinstva mnoge ostavlja praznog stomaka. Daleko od raskoši živi i većina penzionera, jer u proseku primaju malo više od 21.000 dinara.

Granica siromaštva znači da čovek sa 277 dinara dnevno, što je 3,7 dolara, treba da zadovolji sve svoje životne potrebe. Metodologija Svetske banke je još striktnija. Za njih su apsolutno siromašni oni koji dnevno raspolažu sa manje od 1,25 dolara. Na čitavom svetu, pokazuju podaci Svetske banke, ispod linije siromaštva živi čak 1,2 milijarde ljudi, a mi smo pokušali da utvrdimo koliko bi među njima moglo da bude građana Srbije.

Kada se fond zarada u jednoj opštini podeli i na nezaposlene građane, takav prosek otkriva da je u Srbiji priličan broj onih koji lane nisu imali ni 1,25 dolara, što je 0,92 evra, dnevno.

Najalarmantnija je situacija u Opovu gde je tokom 2010. godine građanin na raspolaganju imao svega 14,2 evra mesečno. U Malom Crniću prosek je svega 3,2 evra „jači“, a sledi Lebane sa prosekom od 18,2 evra. U Doljevcu je prosečni građanin za mesec dana mogao da potroši svega 18,8 evra, u Varvarinu 19,1, a u Krupnju 21,5 evra.

Manje od 30 evra po glavi stanovnika imali su i stanovnici Bojnika, Blaca, Žagubice, Topole, Titela, Kuršumlije, Žitorađe, Žabara, Golupca, Koceljeve, Knića, Rače, Ražnja, Alibunara, Kovačice, Tutina, Velikog Gradišta, Osečine i Vladičinog Hana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: