Građanima još 3.850 RSD od akcija

Akcionarski fond je na vlasničke račune građana prebacio po sedam akcija, ukupne vrednosti 3.850 dinara, ali oni tim akcijama još ne mogu da trguju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.02.2011.

18:44

Default images

Da bi se tim akcijama (od kojih svaka pojedinačno vredi 550 dinara) trgovalo na berzi potrebno je da Akcionarski fond koji je osnovan kao zatvoreno akcionarsko društvo pređe u otvoreno akcionarsko društvo.

Akcionarski fond je koncipiran kao zatvoreno akcionarsko društvo i kao imovinu ima portfelj akcija firmi koje su već privatizovane, kao što su DIV iz Vranja, DIN iz Niša, Frikom, putarska preduzeća, a u toj aktivi su i akcije koje su prenete iz Akcijskog fonda.

Da se ne bi dogodilo da neko od građana dobije 'bolje' a neko 'lošije' akcije preduzeća čije su akcije u Akcionarskom fondu, utvrđeno je da svako ko na to ima pravo dobije podjednaku vrednost (malo od dobrih i skupljih, malo od lošijih i manje vrednih akcija) - izraženoj u sedam akcija nominalne vrednosti od 550 dinara.

Status zatvorenih i otvorenih akcionarskih društava u Srbiji trebalo bi da se na efikasniji način reši i donošenjem novog zakona o privrednim društvima, pa zbog toga nije isključena ni opcija da se sačeka donošenje tog zakonskog akta.

Građani na svom vlasničkom računu u Centralnom registru raspolažu i sa po pet akcija Naftne industrije Srbije.

Te akcije mogu da prodaju po zagarantovanoj ceni od 4,8 evra po akciji, po važećem kursu Narodne banke Srbije do dana do kada važi ponuda Gaspromnjefta odnosno do 16. marta, ili da ih prodaju na berzi gde je trenutna cena 491 dinar.

Dobili su i po jednu akciju aerodroma "Nikola Tesla" nominalne vrednosti 600 dinara.

Ovome treba dodati i novčani iznos od 1.700 dinara po osnovu ranije prodatih besplatnih akcija, koji su građani dobili 6. januara prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: