Bez posla ostalo čak 400.000 ljudi?

Od početka krize u Srbiji je bez posla ostalo 400.000 ljudi, a javni dug se približio cifri od 45 odsto BDP-a što govori u kakvoj se situaciji zemlja nalazi.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.02.2011.

00:03

Default images

To su juče predstavnicima sindikata rekli stalni predstavnik i šef misije MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik i Albert Jeger

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da su predstavnici sindikata bili „zatečeni podatkom“ o broju izgubljenih radnih mesta jer podatak koji su sindikati imali nije prelazio cifru od 280.000.

"Rekli su nam da je izgubljeno 400.000 radnih mesta i da je taj podatak apsolutno tačan, što nam govori da naša vlada to zna, ali nije htela da iznese u javnost", ističe Savićeva. Ona naglašava da je MMF rekao sindikalcima da mesta za povećanje plata u budžetu nema i da Srbija ne može u ovakvoj situaciji da očekuje nove investicije jer je klima za ulaganje „nestabilna“.

"MMF nam je rekao da se iz državnog sektora za zarade izdvaja oko 800 milijardi dinara, a za investicije 100 milijardi dinara i da taj jaz govori o tome koliko je stanje loše", napominje Savićeva.

Ona kaže da su sindikati bili složni u tome da ne žele da MMF svoju misiju u Srbiji završi ovom posetom jer se plaše da bi bez njihovog prisustva vlada „pare od Telekoma, na primer, iskoristila u svrhe predizborne kampanje. I Jeger i Lisovolik su se na ovu konstataciju nasmejali i rekli da njihov ostanak ne zavisi od njih već od Vlade Srbije.

Jedini apel MMF-a, tvrdi ona, bio je da sindikati podrže Zakon o budžetskom sistemu koji uređuje način povećanja plata u javnom sektoru i penzija, kao i granice iznad kojih ne smeju da idu budžetski deficit (4,1 odsto BDP-a) i javni dug (45 odsto BDP-a) jer veruju da bi mogao „da očuva stabilnost zemlje u ekonomskom smislu“.

„Složili smo se sa tim, ali samo ako bude socijalnog dijaloga između države, poslodavaca i sindikata. U suprotnom, ništa od toga“, napominje Savićeva.

Potpredsednik Samostalnog sindikata Milorad Mijatović kaže da je Jeger tražio da se podrži taj zakon, kao i da MMF ne vidi prostora u budžetu za bilo kakvo povećanje plata.

"Rekli su da čak i ako se pojavi eventualno mogućnost za neko povećanje, višak ne treba deliti jednako već najugroženijima i to kratkoročno", kaže Mijatović i dodaje da se nije pričalo „ni o kakvim procentima“, a da su sindikati izneli svoje stavove i insistirali na tome da se javni sektor mora urediti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: