Prosveta: Štrajk do juna ako treba

Lideri tri reprezentativna sindikata u prosveti već drugu nedelju zaredom ne žele da odustanu od štrajka i od zahteva za povećanje zarada oko 20 odsto.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 11.02.2011.

18:24

Default images

Sledeće srede Leonardo Erdelji, predsednik Unije sindikata radnika u prosveti, predstavljaće sindikalce na sastanku Vlade i MMF.

On kaže da su prosvetari i dalje revoltirani ponudom Vlade o povećanju zarada za 14 odsto i da su spremni da štrajkuju i do kraja ove školske godine.

"Na sastanku sa MMF probaću da dokažem da para ima i da samo nisu dobro raspoređene. Štrajkovaćemo dok se ne ispune naši zahtevi", napominje Erdelji. Ovaj sindikat podržavaju Nezavisnost i Sindikat prosvetnih radnika. Ministarstvo prosvete pozvalo je na novu rundu razgovora predstavnike tri sindikata koji su nastavili štrajk i podneli novi predlog protokola kojim se od Vlade traži povećanje zarada prosvetnim radnicima za 20 odsto do kraja godine.

Predsednik Sindikata Radnika u prosveti Slobodan Brajković u predlogu protokola je zatražena i izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja, potpisivanje kolektivnog ugovora, povećanje plata za oko 20 odsto i isplata jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.

"U međuvremenu, škole će nastaviti štrajk i časovi će biti skraćeni na 30 minuta", rekao je Brajković i dodao da će konačni dogovor biti zaključen samo jedinstvenim potpisom sva tri sindikata.

On je rekao da prema podacima SRPS-a oko 40 škola štrajkuje potpunom obustavom rada, dok se u oko 800 škola nastava odvija sa skraćenim časovima na 30 minuta. Ministarstvo prosvete, međutim, tvrdi da je potpuna obustava rada zabeležena samo u 19 škola.

U Ministarstvu prosvete kažu da su na sastanak 14. februara pozvani predstavnici tri sindikata koji štrajkuju dve nedelje, Unije sindikata prosvetnih radnika, Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost i Sindikata radnika u prosveti. Sa predstavnicima sindikata razgovaraće ministar prosvete Žarko Obradović i ministarka finansija Diana Dragutinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: