Vratiti imovinu i prihode Vojvodini

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kaže da je LSV odlučila da pokrene pitanje vraćanja imovine i izvornih prihoda Vojvodini.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 11.02.2011.

19:08

Default images

Kostreš je rekao da su prošli svi ustavni i zakonski rokovi za donošenje zakona o imovini Vojvodine i zakona o prihodima pokrajine.

On je dodao da je donošenje tih zakona ujedno i jedan od preduslova za nastavak evropskih integracija Srbije.

"Nećemo ucenjivati partnere u vladajućoj koaliciji ali ćemo snagom argumenata objasniti da je donošenje tih zakona od životnog interesa za građane Vojvodine i za evropske integracije države", naveo je Kostreš. On je dodao da je LSV svesna da proces vraćanja imovine i prihoda Vojvodini neće biti ni brz ni lak, pošto postoje velike razlike i u vladajućoj koaliciji u pogledu tih pitanja.

Prema njegovim rečima, LSV smatra da Vojvodini mora da se vrati sva imovina kojom je raspolagala i upravljala pokrajina pre "Miloševićevog puča" iz 1988. godine.

Kostreš je rekao da ta imovina uključuje i puteve, i železnice, i poštu, i Telekom, i elektroprivredu, i Naftnu industriju Srbije (NIS).

"NIS je poklonjen Rusima za 400 miliona evra a Vojvodina nije obeštećena, iako je NIS pre svega vojvođanska imovina", kazao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, i podaci Republičkog zavoda za statistiku o siromašenju Vojvodine u odnosu na Beograd i ostatak Srbije jasno govore da je pitanje imovine i izvornih prihoda neophodno hitno rešavati.

"Samo sa imovinom i izvornim prihodima jedan region može da upravlja svojom sudbinom", ocenio je Kostreš.

On je podsetio da je Vojvodina bila najbogatiji deo Srbije i ocenio da je to razlog zašto je iz nje najviše izvlačeno za potrebe centralne kase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: