Info spomenik traži pomoć NSZ

Preduzeće Info spomenik zatražilo je od Nacionalne službe za zapošljavanje posredovanje pri zapošljavanju 13.000 ljudi.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.02.2011.

14:16

Default images

Kako su za B92 potvrdili u NSZ, preduzeće Info spomenik je zatražilo posredovanje pri izboru kandidata, pošto im se na direktan oglas javilo malo zainteresovanih.

U pres službi NSZ-a su objasnili da je u toku provera ozbiljnosti ponude i stvarne mogućnosti poslodavca za zapošljavanje 13.000 osoba i to na neodređeno vreme.

Cilj provere je, kako navode, zaštita interesa nezaposlenih, jer je po podacima Agencije za privredne registre firma osnovana tek 29.10.2010. godine i nema ni jedan finansijski izveštaj.

Oglas firme je skinut sa sajta NSZ-a jer, kako je objašnjvaju u toj službi, „poslodavac ipak odlučio da direktan kontakt sa nezaposlenima zameni posredovanjem NSZ, a i pošto je u razgovoru sa NSZ rekao da mu za početak treba manji broj ljudi i da želi da NSZ vrši izbor kandidata“.

Kako su nam objasnili u nacionalnom birou zapošljavanja, firma Info spomenik je oglas o potrebi zapošljavanja 13.000 radnika na održavanju 76 grobalja postavila u delu koji je besplatno na raspolaganju poslodavcima.

Naime, poslodavac u skladu sa Zakonom ima pravo na besplatno oglašavanje, a NSZ je dužna po Zakonu da u roku od 24 sata od dobijanja informacije o potrebi za zapošljavanjem od poslodavca tu informaciju učini dostupnom onima koji traže zaposlenje objavljivanjem na internet stranici.

„Poslodavac ukoliko se registruje na našoj internet stranici i ukoliko želi direktan kontakt sa nezaposlenima (ne traži posredovanje NSZ), može samostalno postaviti oglas na deo sajta namenjen poslodavcima. Kako se ne bi desilo da nezaposlena lica budu obmanuta u slučaju neozbiljnih zahteva pojedinih poslodavaca u budućnosti mi ćemo povećati pozornost iako je za tu vrstu oglasa odgovoran isključivo poslodavac“, navode u NSZ.
Inače, NSZ proverava podatke o firmi kod APR-a, zatim da li postoji diskriminacija u pglasu po bilo kom osnovu, dok za uslove samog konkursa (da li će primiti određeni broj radnika, stručnu spremu, trajanje radnog odnosa, visinu zarade) odgovara isključivo poslodavac.

Sve to je urađeno i u slučaju firme Info spomenik, navode u NSZ i dodaju da je s obzirom na broj osoba koje je poslodavac tražio bio veliki, odmah i kontaktirala poslodavca kako bi proverila ozbiljnost ponude, a potom i mogućnost posredovanja u zapošljavanju.

List Press je u četvrtak objavio tekst o tome da je jedna zrenjaninska firma objavila konkurs za zapošljavanje 13.000 ljudi, između ostalih i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Oglas je, danas, međutim povučen sa sajta jer su u toku provere verodostojnosti ponude.

Slučaj sa ovom firmom očigledno otvara pitanje da li je način oglašavanja na sajtu NSZ-a dobar, kada poslodavci imaju potpunu slobodu da objavljuju konkurse za zapošljavanje, a da NSZ proverava samo da li se radi o registrovanoj firmi, ali se ne bavi istinitošću samih oglasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: