Srbija i Italija grade HE na Drini

Elektroprivreda Srbije (EPS) i italijanska „Seći energija“ planiraju gradnju hidroelektrana na srednjem toku Drine vredne više od 800 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.02.2011.

10:05

Default images

Struja iz tih hidroelektrana na Drini prenosila bi se preko Srbije i Crne Gore, a zatim podvodnim kablom u Jadranskom moru, do Italije.

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić je rekao da je plan da se izgrade hidroelektrane kapaciteta većeg od 300 megavata, kao i da je srednji tok Drine jedan od najboljih hidropotencijala u Srbiji.

Škundrić je rekao da je sa italijanskim ministrom za ekonomski razvoj Paolom Romanijem razgovarao o saradnji u energetici i jačanju sveukupne saradnje ekonomija dveju država. "Saradnja se odvija dobro i današnje potpisivanje sporazuma predstavlja dalje produbljivanje", rekao je srpski ministar. Italijanski ministar Paolo Romani rekao je da je potpisivanje sporazuma Elektroprivrede Srbije i italijanske kompanije početak "plodne saradnje", kao i da će narednih meseci biti pojačana saradnja radi proivodnje struje iz obnovljivih izvora energije koja treba da počne od 2014. godine.

Romani je rekao da bi Italija sa sadašnjih osam na 17 odsto trebalo da poveća proizvodnju struje iz obnovljivih izvora kako bi ispunila ciljeve koje je postavila Evropska unija do 2020. godine.

Predsednik kompanije „Seći energija“ Gaetano Makaferi rekao je da je prelimiranim sporazumom sa Elektroprivredom Srbije drugi projekat u saradnji dve kompanije koje su već osnovale zajedničko preduzeće za izgradnju deset hidroelektrana na Ibru.

Makaferi je kazao da bi izgradnja hidroelektrana na Ibru kapaciteta 103 megavata trebalo da počne u prvoj polovini sledeće godine i da bude gotova do 2015. godine. Vrednost izgradnje hidroelektrana na Ibru je 300 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: