Ministarstva traže stari grb Srbije

Ministarstva pravde, odbrane i policije podnose inicijativu za vraćanje ranijih simbola i promenu Uredbe koja se odnosi na izmenu grba, odnosno simbola Srbije.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 11.02.2011.

00:03

Default images

Kako je potvrdio državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, ova tema uskoro će se i zvanično naći na sednici Cvetkovićevog kabineta.

"Ministarstvo pravde će, u saglasnosti sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom unutrašnjih poslova, ubrzo podneti zajedničku inicijativu za promenu dela Uredbe koji se odnosi na državni grb Srbije", kaže Homen.

On dodaje da će se o ovoj sinhronizovanoj akciji dogovoriti sa nadležnima u Ministarstvu odbrane i MUP. "Drago mi je što su kroz akciju Novosti i ministar Ivica Dačić, i ministar Dragan Šutanovac, ali i predstavnici političkih partija, iskazali isti stav - da je promena grba bila neracionalna, i sa materijalnog, i sa istorijskog, i sa tradicionalnog aspekta", kaže on. Homen je još jednom podsetio kolika bi ušteda bila i za budžet i za građane kada ne bi morali da se menjaju državni simboli na zvaničnim institucijama, ambasadama, zastavama, pečatima, memorandumima, uniformama, sportskim i drugim znamenjima, novčanicama, ličnim dokumentima...

"Sve to koštalo bi državu desetine miliona evra", zaključuje Homen.

A da bi bilo koja uredba, pa i ova, bila promenjena, potrebno je da ministarstvo koje podnosi predlog za promenu pribavi mišljenje ostalih ministarstava i nadležnih odbora, objašnjava Milivoje Mihajlović, šef vladine kancelarije za saradnju s medijima.

Posle toga, tema se kandiduje za sednicu Vlade, na kojoj se o promeni glasa. U Vladi je još rečeno da bi ceo ovaj posao mogao da bude završen za manje od mesec dana.

Podsetimo, uredba kojom je modifikovan grb Stojana Novakovića i Ernsta Krala iz 1882. godine, stupila je na snagu pre tri meseca. Pre toga, a posle skidanja socijalističkih simbola sa državnih institucija, nakon 5. oktobra 2000. godine, prvo je doneta uredba 2004. kojom je Kralov grb vraćen u upotrebu, a zatim je to i ozvaničeno zakonom iz 2009.

Pred donošenje uredbe 2004, tadašnji premijer Vojislav Koštunica obratio se stručnoj komisiji, sastavljenoj od šefova odeljenja na katedrama za istoriju. Ova komisija konstatovala je da je grb iz 1882. verodostojan srpski grb, posle čega je i doneta uredba, pa potom zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: