Bušatlija: Ne prodavati Telekom

Stručnjak za investicije Mahmut Bušatlija kaže da tender za privatizaciju Telekoma treba poništi jer se ne zna šta država prodaje.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 08.02.2011.

16:43

Default images

"Problemi su se nagomilali a oni će biti sve veći a jedini ozbiljni izlaz je da se poništi taj tender i da se prestane na ovaj način prodavati javna imovina", kazao je Bušatlija.

Prema pisanju medija, Vlada Srbije i Telekom pregovaraju da se domaćem operateru ustupi porušena zgrada Generalštaba.

"To je sasvim neočekivano i prvi u nizu problema koji će se sada pojaviti", kazao je Bušatlija i dodao da će budući kupac zahtevati da se jasno definiše šta se prodaje.

"Sada uopšte nije jasno šta se prodaje a do pre neki dan nije bilo jasno ni koliki se deo Telekoma prodaje", rekao je Bušatlija.

On je rekao da treba izdvojiti infrastrukturu iz Telekoma, jer se u slučaju da se proda i infrastruktura prodaje "monopol".

"Infrastrukturu treba potpuno izdvojiti u jedno posebno preduzeće koje kasnije može da bude i privatizovano ali u uslovima kada država ima regulaciju u svojim rukama, nezavisno regulatorno telo može da određuje maksimalne cene, i nivo, način i kvalitet usluga za sve operatere koji su na terenu", kazao je on.

On je ocenio da je u situaciji kada budžet pati od slabog priliva a država ima vrlo malo imovine koja joj donosi prihode, mnogo ispravnije zadržati one koji mogu da stvore prihod pod ozbiljnom kontrolom nezavisnih regulatornih tela.

U tom smislu, on je dodao da bi država morala da zadrži Telekom pod svojom kontrolom jer bi novi vlasnik bio motivisan samo profitom.

"Bilo ko da dođe za novog vlasnika Telekoma jedini princip će mu biti smanjivanje troškova, izbacivanje jednog broja radnika, smanjivanje investicija u dalji razvoj i maksimalizacija profita", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: