Inđija traži 2.500 IT stručnjaka

Najveći svetski operater informacionih tehnologija “Embasi grupa” iz Bangalora u Indiji na proleće počinje gradnju Tehnološkog parka u radnoj zoni Inđije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 05.02.2011.

23:30

Default images

Početak ovog kapitalnog projekta najavljen je u julu 2008. godine, kada je potpisan ugovor između indijske kompanije, Vlade Srbije i opštine Inđija.

Ugovorom je svako preuzeo deo obaveza za projekat koji je tada nazvan posao veka.

Zavod za urbanizam Vojvodine završio je plan detaljne regulacije i posle javne rasprave, opština će izdati građevinsku dozvolu. Predsednik Goran Ješić je rekao da će predstavnici kompanije iz Indije dozvolu dobiti sedam dana posle zaključenja javne rasprave i radovi mogu da počnu. "Opština Inđija je imala obavezu da obezbedi zemljište, Vlada Srbije se obavezala da finansira gradnju infrastrukture, a predstavnicima 'Embasi grupe' preostalo je dovođenje investitora. Ubrzo posle zaključenja posla počela je svetska ekonomska kriza pa su iz indijske kompanije zamolili partnere u Srbiji da prolongiraju rokove. Mi smo im izašli u susret i sve odložili za dve godine", rekao je Goran Ješić.

Za to vreme su opština Inđija i Vlada Srbije ispunile obaveze. Pre početka radova na Tehnološkom parku napravljena je obilaznica oko Inđije, koja prolazi kroz budući tehnološki centar, dovedeni su voda, kanalizacija i gas. Preostali su poslovi koje će voditi kompanija iz Indije.

Jovica Jovanić, zamenika generalnog direkora “Embasi grupe”, kaže da će radovi početi u aprilu, a prva faza od 25.000 kvadratnih metara biće završena za devet meseci. Vrednost investicije je 60 miliona dolara.

Prema projektu, Tehnološki park će biti grad u gradu, gde će osim poslovnih prostorija biti izgrađeni restorani, banke, objekti za odmor i rekreaciju. Najavljivano je da će, kada radovi budu završeni, posao dobiti 2.500 ljudi.

"Planirano je da u Tehnološkom parku rade mala i srednja preduzeća koja se bave novim tehnologijama. Kompanija iz Bangalora planira da u Tehnološki park dovede velike kompanije sa kojima sarađuje - IBM, Majkrosoft, Hjulit Pakard. Ako se projekat realizuje po planu, izvoz će iznositi dve milijarde dolara", kaže Jovanić.

Koristi od Tehnološkog parka u Inđiji, koji neki već nazivaju srpska silicijumska dolina, imali bi mnogi mladi stručnjaci iz Srbije koji rade u velikim svetskim kompanijama jer bi dobili posao u Inđiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: