Cvetković: Nije teško samo prosveti

Prosvetari i Vlada Srbije nisu sinoć na sastanku postigli dogovor u vezi sa zahtevima provetnih radnika za povećanjem plata. Pregovori, za sada, propali.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.02.2011.

17:05

Default images

Premijer Mirko Cvetković je prosvetarima poručio da zna da je situacija teška, ali da nije "premijer samo prosvetnim radnicima, nego svim građanima Srbije".

"Niste vi jedini i nemojte da me savetujete da druge prevarim. Svi u javnom sektoru su isti, nikome nije idelano", rekao je on, prenose mediji..

"Predlažem da ministarka Dragutinović proračuna budžet i vidi ima li ikakve šanse da se svim zaposlenima u javnom sektoru povisi plata. Četiri milijarde koje su se pominjale prethodnih dana ne postoje i nikada nisu postojale onako kako je to bilo preneto", rekao je Cvetković i naglasio da "ne dolazi u obzir da rušim državu izlazeći u susret nerealnim savetima i zahtevima". Ministarka finansija Dijana Dragutinović trebalo bi danas da napravi računicu koliko bi Vlada Srbije od aprila mogla da odvoji novca za ceo javni sektor, a ne samo prosvetare. Ipak, Vlade stoji pri stavu da bi novac za ceo javni sektor mogao da se nađe samo ukoliko se evidentirani rast prihoda u januaru nastavi i tokom ovog meseca i u martu.

Predstavnici vlasti su poručili sindikatima da ukoliko ne bude planiranih prihoda, neće pristati da se probije budžetski okvir. Vlada je tokom sastanka ostala do kraja razgovara ostala pri svojoj konkretnoj ponudi - isplata jubilarnih nagrada za 2009, 2010 i 2011 i otpremnine, a na šta sindikati ne pristaju. Ova ponuda je u novcu iz budžeta dve milijarde dinara.

Inače, sindikati prosvete smanjili su tokom pregovora sa Vladom Srbije svoje zahteve za poboljšanje materijalnog položaja sa 7,8 na 5,5 milijardi dinara. Predsednik Unije sindikata prosvetnih radika Srbije Leonardo Erdelji rekao je da je na sastanku postignut "mali korak" napred, ali da sindikati za sada ne odustaju od štrajka.

Prema njegovim rečima, sa predstavnicima Vlade je dogovoreno da sva četiri sindikata prosvetnih radnika precizno usaglase jedinstven zahtev i dostave ga sutra vladi. Nakon toga, kako je naveo Erdelji, među predstavnicima Vlade sledi "tehničko usaglašavanje" kako bi se utvrdilo da li može da se izađe u susret tom zahtevu.

Erdelji je naveo i da je za ponedeljak zakazan nastavak razgovora u Agenciji za mirno rešavanje sporova ukoliko do tada ne bude postignut konačan dogovor.

Obradović: Poštovaćemo mogućnosti zemlje

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da se pregovori sa štrajkačima nastavljaju i dodaje da je on ubeđen da će se naći rešenje koje će biti konstruktivno i neće ugroziti makrooekonomsku stabilnost. I on je poručio da vlada mora da poštuje ekonomske mogućnosti zemlje.
On je ponovio da trenutno nema novca za ispunjenje sindikalnih zahteva i da su četiri milijarde koje je pomenula Diana Dragutinović samo projekcija ekonomskih mogućnosti, a da će se u aprilu znati koliko sredstava je stvarno moguće izdvojiti.

Obradović je rekao da prema podacima ninistarstva prosveta petog dana štrajka nastave nema u oko 450 škola. "Da li je logično i u redu da se zahtevi za povećanje plata lome preko leđa dece", upitao je ministar.

On je precizirao da su razgovori koji se vode s predstavnicima prosvetnih sindikata u Agenciji za mirno rešavanje sporova zapravo način da se regulišu prava i obaveze poslodavaca i zaposlenih, a da konačnu reč o materijalnim mogućnostima za ispunjenje zahteva provestara daju premijer i ministarka finansija.

Obradović je izrazio bojazan od domino efekta, pošto mnogi sindikati poručuju da pažljivo prate da li će prosvetarima biti ispunjeni zahtevi i već šalju svoje zahteve ministarstvu finansija.

Propalo i mirenje države i sindikata

Prethodno, sindikati i Ministarstvo prosvete nisu postigli dogovor na sastanku u Agenciji za mirno rešavanje sporova. Član Pregovaračkog tima iz redova sindikata Hadži Zdravko Kovač kaže da mirenje nije uspelo, jer predstavnici vlade nisu bili ovlašćeni da razgovaraju o novcu.
Kovač je naveo da nije optimista ni pred nastavak pregovora kod premijera Mirka Cvetkovića, pošto vlada nudi ono što je po zakonu inače obavezna da isplati - jubilarne nagrade i zaostale otpremnine. „Jedan manji deo novca vlada bi mogla da nameni za poboljšanje materijalnog položaja, ali tek nakon što se vidi kako se puni budžet“, rekao je Kovač i dodao da je "to za nas apsolutno neprihvatljivo".

"Ministarstvo prosvete je u Agenciju poslalo apsolutno neadekvatne predstavnike koji nisu nadležni da rešavaju naše zahteve. Očekujemo da na večerašnjem sastanku sa premijerom i ministrima prosvete i finansija konačno ozbiljno razgovaramo o našim zahtevima", kaže predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Tomislav Živanović.

Prema njegovim rečima, i Sindikat obrazovanja Srbije, koji je svoje članstvo pozvao na štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, počeće generalni štrajk od ponedeljka, ako Vlada ne bude ispunila zahteve prosvetara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: