Jaja skuplja čak do 19 odsto

Kokošija jaja od juče se prodaju po ceni većoj za 11 do 19 odsto, pa pakovanje od 10 komada A-klase umesto 129,90 sada košta 151,90 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.02.2011.

09:32

Default images

Proizvođači kažu da su razlozi za ovoliko povećanje cena nestašica jaja usled pokolja čak milion i po kokošaka, kao i skuplji inputi u proizvodnji.

Novo poskupljenje jaja od dodatnih 20-30 odsto, najavljuju farmeri, može se očekivati najranije oko Vaskrsa, a najkasnije do kraja avgusta.

Da bi se pokrile domaće potrebe, optimalan broj koka nosilja u Srbiji, kako kažu farmeri, treba da bude oko 3,5 miliona. Prema rečima Ljubomira Đurđevića, vlasnika farme „Jaje produkt”, prošle godine imali smo četiri miliona koka, a onda je došlo do masovnog pokolja, usled koga je broj nosilja spao na današnjih 2,5 do 2,8 miliona. Nemogućnost izvoza jaja i istovremeno nesmetan uvoz ovih proizvoda iz Nemačke, Makedonije i BiH lane su naterali mnoge da odustanu od bavljenja ovim poslom i da pokolju koke, jer nisu imali tržišta. Stanje je, u međuvremenu, pogoršalo poskupljenje svih inputa koji učestvuju u proizvodnji jaja objašnjava Đurđević.

Samo kukuruz je, kaže on, sa prošlogodišnjih 7,5 poskupeo na 22 dinara po kilogramu. Da bi poslovanje bilo isplativo, jedno jaje trebalo bi da košta kao kilogram kukuruza, ili da 30 jaja staje koliko i kilogram svinjskog buta bez kostiju.

"Hrana u proizvodnji jednog jajeta učestvuje sa 70 odsto. Da bismo počeli da poslujemo bez gubitaka, na kraju smo bili primorani da korigujemo cene jaja. To, međutim, neće biti i jedino poskupljenje, jer da bismo nešto i zaradili, cene moraju da idu gore za dodatnih 20 do 30 odsto. Do novog poskupljenja doći će oko Vaskrsa ili tokom letnjih meseci, a najkasnije do kraja avgusta. To znači da će cena jajeta u maloprodaji tokom godine otići na 18, 19 dinara po komadu", kaže Đurđević.

On dodaje da će čak i s tom cenom jaja u Srbiji biti među najjeftinijim u regionu. Primera radi, jaja u Hrvatskoj i Mađarskoj koštaju i do 50 odsto više nego u Srbiji, dok jedno jaje u Austriji košta 42 evrocenta.
Dragiša Jović, direktora farme „Mikros union”, ističe da je zbog nemogućnosti manjih živinara da kokama kupuju hranu, samo od početka ove godine u Srbiji poklano oko 500.000 koka nosilja.

"Polako ali sigurno, priča o kokama i jajima počinje da liči na priču o pokolju krava i nestašici mleka u Srbiji. Pri tom u ovoj priči ne gubimo samo mi, nego i proizvođači pilećeg i svinjskog mesa, kojima zbog cena kukuruza proizvodnja svakim danom postaje sve manje isplativa. Da zlo bude veće, kukuruz se iz ove zemlje besomučno izvozi", kaže Jović.

Da je u decembru i januaru došlo do pokolja oko 500.000 koka nosilja, potvrđuje i Rade Škorić, predsednik Živinarske zajednice Srbije. On, međutim, ističe da je razlog za klanje ovih koka njihova starost, kao i da će se one zameniti novim kokama u toku naredna dva meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: