Prosveta traži 26, dobija 18 odsto?

Ponuda ministarke finansija Diane Dragutinović od dodatnih četiri milijarde dinara za plate, nedovoljna je za prekid štrajka smatraju sindikati.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.02.2011.

15:07

Default images

Generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Hadži Zdravko Kovač kaže da te četiri milijarde znače povećanje plata od oko 18 odsto, a da sindikati traže 25 ili 26 procenata.

"Videćemo da li ima još da se namakne između ovih četiri milijarde koje je ponudila ministarka i naših zahteva. Nadamo se da ćemo u narednih nedelju dana završit ovu mučnu priču", kazao je Kovač.

Kovač je precizirao da prema računici sindikata država treba da izdvoji od 7,5 do 8,25 milijardi dinara za povišicu plata od 25 ili 26 procenata.

"Od ministarke nismo čuli koliko bi bilo povećanje naših plata i kojom dinamikom bi to bilo ostvareno", izjavio je Kovač. Štrajk prosvetnih radnika nastavlja se i danas, a sindikati očekuju da se protestu pridruži još škola, izjavio je predsednik Granskog sindikata prosvete Srbije "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

Živanović j rekao da sindikati očekuju zvaničan poziv za nastavak razgovora. On je ocenio da izjava ministarke finansija Diane Dragutinović da je moguće izdvojiti dodatnih četiri milijardi dinara za prosvetni budžet, dokazuje neozbiljnost Vlade.

"Zašto o tome tek sad govore, i zašto taj novac nije ranije bio izdvojen. Kako je to sad odjednom moguće?", kazao je Živanović.

Ministarka Dragutinović je kazala i da je ponuda od dodatne četiri milijarde "fer" jer država ne sme da vodi neodgovornu fiskalnu politiku.

Zakonom o budžetu, prosveti je dato više sredstava za oko šest milijardi, odnosno budžet za prosvetu za ovu godinu u odnosu na prethodnu veći je za 5,6 odsto, rekla je ministarka.

Ona je precizirala da su sredstva od prodaje ''Telekoma'' namenjena za obezbedjivanje likvidnosti, odnosno taj novac ne sme biti potrošen na zahteve prosvetnih radnika.

Dragutinović je navela da je traženje većih plata prosvetnih radnika prouzrokovalo i zahteve drugih sindikata za povećanje zarade.
Takvih zahteva je do sada bilo šest-sedam, a među poslednjima je stigao zahtev sindikata kulture, rekla je ministarka finansija.
Kovač je najavio da će predstavanici sindikata sutra u agenciji za mirno rešavanje sporova razgovarati sa ministrom prosvete Zarkom Obradovićem.

Predstavnici sindikata naglasili su da štrajk ne prekidaju dok sa vladom ne postignu konačan dogovor o povišici plata tokom 2011. godine.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković poručio je i da je Vlada pogrešno interpretirala da prosvetari traže 20 milijardi dinara za povećanje plata i precizrao da je ta ukupna suma zatražena za ulaganje u prosvetu, isplatu jubilarnih nagrada i otpremnina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

8 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: