Sajt "očistio" Srbiju ili budžet?

Ministarstvo životne sredine demantuje da je izdvojilo previše novca za sajt “Očistimo Srbiju”, navodeći da je reč o visoko sofisticiranom portalu.

Srbija

Izvor: Politika

Ponedeljak, 31.01.2011.

12:54

Default images

Kako je rečeno u Ministarstvu, portal akcije "Očistimo Srbiju", koji je još na doradi, ima dve baze podataka.

Jedna u realnom vremenu treba da prikaže sve deponije na teritoriji Srbije, zvanične i divlje, dok je druga namenjena lokalnim samoupravama koje, putem sajta, mogu dobiti podatke o kapacitetima i infrastrukturi komunalnih preduzeća.

Bojan Đurić, državni sekretar u tom ministarstvu, tvrdi da ubrzano šminkanje portala, za koji i sam priznaje da trenutno izgleda kao da ne vredi više od 300 evra, nije reakcija na javne prozivke i pretnje tužbama, već da je on trebalo, sa dodatnim izmenama, da bude završen do 31. decembra. On ostaje pri tvrdnji da izrada portala, sa svim interaktivnim bazama podataka i mapama koje će se neprekidno moći dopunjavati, nije mogla da bude jeftinija. Pre raspisivanja javne nabavke Ministarstvo se, kaže on, raspitivalo koliko takva usluga može da košta. Svi su im, ubeđuje Đurić, navodili cene od 20.000 do 50.000 evra.

Umesto da raspiše tender na koji bi moglo više firmi da se javi sa ponudama, Ministarstvo je pozvalo tri javnosti nepoznate firme da dostave ponude na javnu nabavku male vrednosti, koja prema zakonu ne može da premaši 2,9 miliona dinara bez PDV-a. Upitan zašto baš oni, Đurić kaže da je Ministarstvo kontaktiralo i sa poznatijim imenima, ali da su se cene ova tri preduzeća uklapale u budžet koji je država mogla da odvoji.

Sa druge strane, Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija, kaže da su "male nabavke idealne da naručilac posla pozove one firme koje mu odgovaraju. Da bi izbegle otvoren postupak, državne institucije često javnu nabavku razbijaju na više malih".

U Manufakturi iz Subotice, koja je za ovaj posao tražila 3.363.000 dinara, tvrde da cena uopšte nije preterana i da se za manje od toga nije mogao uraditi portal kakav je Ministarstvo tražilo.

"U devet godina koliko postojimo radili smo u Mađarskoj, Francuskoj, Danskoj... Zahvaljujući tim referencama dobili smo poziv za ovu javnu nabavku. Nismo imali šta da prigovorimo ishodu konkursa. Što se nas tiče, sve je u redu, i ponuđene cene i izbor firme", kaže Igor Marinović, suvlasnik Manufakture.

"Pokrenuti postupak protiv Dulića"

Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je nadležno tužilaštvo da pokrene krivični postupak protiv ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i njegovih saradnika.
Oni su naveli da je ugovor o izradi veb portala "Očistimo Srbiju" zaključen u aprilu prošle godine i da je trebalo da bude završen za mesec dana.

"Od tada je prošlo više od osam meseci, a od 10. juna 2010. godine sajt nije ažuriran, pa je jasno da je sajt, čija je izrada koštala 2,5 miliona dinara, mogao da napravi svaki malo informatički nadareniji srednjoškolac", poručili su iz Koalicije.

U Koaliciji su negirali da su "za izradu sajta mogle da stignu ponude od 40.000 evra, što je nedavno izjavio jedan od Dulićevih saradnika", jer je reč o javnoj nabavci male vrednosti čiji maksimalan iznos može biti 2,9 miliona dinara, bez PDV-a.

Dodaje se da je ministar Dulić poziv za podnošenje ponuda za izradu tog veb-portala uputio firmama "Nacionalna klasa" iz Beograda, "Manufaktura" iz Subotice i "Logik Internet" iz Niša i postavlja pitanje šta je ta preduzeća među stotinama drugih u toj delatnosti preporučilo za obavljanje posla.

Komtrejd: Naš sajt vredi milion evra

Direktor Komtrejda Veselin Jevrosimović rekao je da sajt te kompanije vredi milion evra, jer je interaktivan, a iza onoga što se vidi, iza "front pejdža", stoji ozbiljan sistem.
Prema njegovim recima, bez sajta nije moguće zamisliti poslovanje, s obzirom na to da su sve poslovnice i službe umrežene, a omogućena je i komunikacija s potencijalnim kupcima.

"Na primer, distributeri imaju svoje šifre, uloguju se na sajt i pogledaju da li na lageru ima proizvoda koji im je potreban", kazao je Jevrosimović i dodao da je ulaganje u sajtove potpuno opravdano, jer se danas sva komunikacija obavlja putem Interneta.

On kaže da, po svemu što je on čuo, portal jeste vredeo 25.000 evra. Za konačan sud, ipak, morao bi da vidi specifikaciju projekta, to jest šta je tačno zahtevano od ponuđača.

"Sajt koji je obična slikovnica jeste mnogo jeftiniji ali onaj koji treba da obezbedi interaktivnost, odnosno da kasnije bude dopunjavan novim podacima i mapama, ne može da staje manje od toga", kaže Jevrosimović.

Direktor kompanije Saga, jednog od vodećih domaćih preduzeća na polju projektovanja i realizacije informatičkih sistema, Goran Đaković kaže da cena izrade sajta zavisi od njegovih karakteristika, sadržaja, specifičnosti, složenosti i da je ulaganje u izradu sajtova potpuno opravdano - kako za kompanije, tako i za državne organe.

On je rekao da, ukoliko sajt izrađuje ozbiljna kompanija, 2,5 miliona dinara nije previše i da treba imati u vidu i da sajt "Očistimo Srbiju" ima elemente portala, kao i to da je jedinstven, odnosno da se ne može prodati više nikome u zemlji.

Đaković je naglasio da je izrada sajta danas obaveza, što nalaže i savremen način komunikacije - putem Interneta i u prilog tome naveo da je i država pokrenula projekat E-uprava, imajući u vidu svetsku tendenciju da se što više stvari obavi "na mreži".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

317 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: