Bilo bi lepo da Turci preuzmu Jat?

Kompanija Turkiš erlajnz je ozbiljna aviokompanija koja bi bila dobar strateški partner Jatu, kaže državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 31.01.2011.

14:12

Default images

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin je da je "Turkiš erlajnz" spreman da od 1. marta uđe u aranžman sa "Jat ervejzom" s ciljem formiranja balkanske aviokompanije koja bi se zvala "Balkan ervejz".

"Nismo bili u direktnim kontaktima sa predstavnicima turske aviokompanije i raduje nas ta informacija. Voleli bismo da 'Turkiš erlajnz' bude strateški partner", rekao je Miljković dodajući da je još preuranjeno govoriti o nazivu nove kompanije, kao i da će u procesu transformacije "Jat ervejza" morati da se poštuju predviđene procedure. Vlada je na sednici 16. aprila prošle godine usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, pošto su Radna grupa za poslovnu konsolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Planirano je da se osnuje nova aviokompanija koja treba da preuzme ulogu nacionalnog avioprevoznika u strateškom partnerstvu sa nekom uspešnom stranom kompanijom.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Jat ervejza" Vladimir Ognjenović je rekao da ne želi da komentariše izjavu ministra Ugljanina.

"U prethodnom periodu je bilo kontakata sa predstavnicima turskog avioprevoznika i oni su zadovoljni onim što su videli u Jat - u", naglasio je Miljković i naveo da je "Turkiš erlajnz" po ostvarenom obimu aviosaobraćaja u 2010. bio na trećem mestu u Evropi.

Pri kraju je izbor konsultanta za traženje strateškog partnera "Jat ervejzu", a taj proces nije još okončan jer se, prema njegovim rečima, jedan od ponuđača žalio na izbor "Dilojta".

Miljković je ranije izjavio da će "konsultant imati obevezu da izabere novog strateškog partnera i da zajedno sa njim u novo preduzeće unese onoliko kapitala koliko bude unela država", kao i da je rok za osnivanje novog avioprevoznika Srbije kraj ove godine.
Strateško partnerstvo Turkiš erlajnsa i Srbije, osporavano je više puta od strane struče javnosti izmeđuostalog zbog toga što se Vlada Srbije u svom zaključku opredelila za strateško partnerstvo sa kompanijom iz EU, a da kompanije van Evrope mogu da uđu u strateško partnerstvo sa Jatom samo u konzorcijumu sa nekom domaćom kompanijom.

Kao kamen spoticanja pominje se i činjenica da je Srbija potpisnica dogovora o Otvorenom nebu.

Uredba Saveta EZ iz 2008. godine propisuje da je uslov za dobijanje operativne dozvole za obavljanje komercijalnog vazdušnog saobraćaja “da država članica ili državljani država članica poseduju više od 50 odsto preduzeća i imaju efektivnu kontrolu nad tim preduzećem, bilo direktno ili indirektno posredstvom jednog ili više posrednih preduzeća”.

Na tome se bazira i multilateralni sporazum o otvorenom evropskom nebu, čiji je Srbija potpisnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: