Stanari u Rajićevoj protiv hotela

Još u Rajićevoj nisu ni krenuli radovi na izgradnji ekskluzivnog hotela i tržnog centra, a već se "digla prašina".

Srbija

Izvor: B92

Subota, 29.01.2011.

13:15

Default images

Najava izraelske kompanije "Aštrom internacional" da će njen srpski ogranak "ABD d.o.o" sredinom februara u ovoj ulici početi izgradnju objekta, površine 58.000 kvadratnih metara, izazvala je oštre reakcije dela stanara ove ulice i "Udruženja građana za povratak otete imovine Beograd".

Stanari zgrada oko placa najavljuju da će telima sprečiti ulazak građevinskih mašina. U Udruženju tvrde da je investitor došao do zemljišta u Rajićevoj "nezakonito i da je oštetio budžet Beograda za 56 miliona evra, koliko je trebalo da uplati za zakup gradskog građevinskog zemljišta". Pravni zastupnik grupe stanara iz zgrada broj jedan i tri u Rajićevoj, i onih iz Kralja Petra 41, advokat Tatjana Davidović kaže da investitor ima validne papire za početak gradnje, ali da će ona upotrebiti "sve vanredne pravne instrumente da ga spreči".

“Izgradnja kompleksa od 58.000 metara kvadratnih životno ugrožava bezbednost građana i zgrada koje su zaštićeni spomenici kulture. Prema postojećem projektu delovi ulica Rajićeve i Cara Uroša pretvaraju se u građevinsko zemljište, što je apsolutno nezakonito”, kaže Davidović.

Kako dodaje, stanarima iz Rajićeve jedan i tri "velikodušno" je do ulaza ostavljen prolaz širok samo 80 centimetara što bi bilo komično, da nije tragično.

“Nismo protiv gradnje, ali ne po ovakvom projektu. Stotinak stanara i građana mi je najavilo da će leći pod građevinske mašine, ako pokušaju da uđu na plac”, navodi Davidović.

Osamdesetrogodišnja Milica Stamenković, koja ima stan u Rajićevoj broj 1, naglašava da u zgradama živi mnogo starih ljudi.

“Da li oni misle da ulazimo u kuću kroz odžak kao Deda Mraz. Ne daj bože, tu neće moći da priđe ni Hitna pomoć, ni vatrogasci. Oni kažu da će postaviti neke šipove pod ovu kuću koja je sagrađena 1907”, žali se Milica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: