Kuvarica brine o železnici i pruzi

Železnice Srbije primile su 142 nova radnika, bez konkursa, a mnogi od njih nemaju ni stručnu spremu, ni znanje za rad u ovom javnom preduzeću.

Srbija

Izvor: Blic

Subota, 29.01.2011.

00:12

Default images

Ko će biti primljen odlučili su sindikalni lideri i direktori, najvećim delom bliski SPS-u i DS-u.

Železnice su gubitaš i korisnik para iz državnog budžeta, a samo ove godine dobile su 16,5 milijardi subvencija od države.

Većina novoprimljenih, kako saznaje Blic, ne zna da radi poslove zbog kojih su zaposleni. Kvote za primanje su podeljene između sindikata kojih ima više od deset, kabineta generalnog direktora i ostalih direktora. Novoprimljeni su počeli da rade od Nove godine, i to bez pripravničkog staža.

"Kuvarica će, sa tri godine srednje škole, na jednoj stanici brinuti o teretnom saobraćaju kao kolski otpravnik, mesto za koje je potrebna četvorogodišnja železnička škola. Invalid rada, bez železničke škole, biće zadužen za prevoz opasnih tereta, a rukovodilac transportno-komercijalne službe na stanici u unutrašnjosti biće rudarski inženjer iako je za to mesto potreban VII stepen železničkog smera", kaže izvor tog lista.

Taj izvor dodaje da je "u jednom mestu primljen magacioner, iako ih ima dovoljno, a u drugom je bez dana iskustva čovek zaposlen kao saobraćajni kontrolor iako je za tu funkciju neophodno 10-15 godina iskustva".

Povećanje broja radnika dozvolila je Vlada Srbije usvajanjem plana poslovanja za 2010. godinu, a razlog je ugroženost procesa rada. Javno preduzeće su prethodnih godina napustili mnogi zbog ispunjenih uslova za penziju ili uz stimulativne otpremnine, pa je posao počeo da trpi. Samo u decembru oko 600 zaposlenih je otišlo uz otpremnine.

"Umesto da dovedu ljude koji će moći odmah da rade, Železnice od svega neće imati koristi jer većina njih ne može da radi ništa korisno. Više je zaposleno ljudi u administraciji nego radnika na terenu, što je paradoks jer trećinu od 18.500 radnika čine činovnici. Polovina njih je sada verovatno višak", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: