LSV:Vojvodina siromašnija od Srbije

Vojvođani neće živeti bolje dok se Pokrajini i lokalnim samoupravama ne vrate izvorni prihodi i imovina, kažu u Ligi socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 28.01.2011.

17:15

Default images

Potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović kaže da "to najbolje potvrđjuju podaci o tome kako se živelo u Vojvodini ranije, a kako se živi sada".

LSV će građanima predstaviti podatke iz kojih se vidi da Vojvodina više nije najbogatiji deo Srbije, kao i podatke o tome čime su građani raspolagali tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

"Do 1990. godine Vojvodina je imala 40 odsto veće plate od ostatka Srbije i bila je na nivou razvoja kao i Slovenija i Hrvatska koje su slovile za najrazvijenije delove bivše SFRJ. Danas, prvi put u istoriji, imamo situaciju da Vojvodina ima niže zarade od republičkog proseka", kazao je Jovanović.

Potpredsednik LSV je podsetio da je za vreme autonomije Vojvodine sagrađeno i rekonstruisano 250 fabrika, sagrađeno šest mostova na Dunavu i 3.300 kilometara puteva, među kojima i deo autoputa.

"Danas imamo situaciju da je 60 odsto puteva u Pokrajini tehnički neispravno, odnosno da su u lošem ili izuzetno lošem stanju", rekao je Jovanović i dodao da je u Vojvodini bez posla 200.000 ljudi, 160.000 radi na crno, a učešće sive ekonomije prelazi 30 odsto društvenog proizvoda.

"Zapanjujuće je da u Vojvodini oko 240.000 ljudi živi ispod granice siromaštva. Deset odsto dece živi u siromaštvu, a usluge narodne kuhinje krajem prošle godine koristilo je 1.500 njih", naveo je Jovanović.

LSV navodi da je Beograd postao najjefitinije mesto za život u Srbiji i to zbog toga jer su tamo najjeftinije životne namirnice, ali i najveće prosečne plate u državi.

"Po podacima Republičkog zavoda za statistiku za treći kvartal prošle godine, od deset opština sa najvećim zaradama u Srbiji, devet je iz Beograda", rekao je Jovanović i dodao da je Vršac sa najboljom prosečnom zaradom u Vojvodini tek na 12. mestu, a Novi Sad dva mesta niže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: