Bajatović: Gas previše jeftin

Vlada uporno odbija da razgovara o poskupljenju gasa, kaže generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 28.01.2011.

16:18

Default images

On je dodao da će Srbijagas moći da izdrži onoliko dugo koliko novca bude mogao da pozajmi kako bi nadomestio to što se gas neredovno plaća.

Potraživanja Srbijagasa trenutno iznose pola milijarde evra, a to preduzeće duguje oko 470 miliona evra, kazao je Bajatović i dodao rekao da je cena gasa u Srbiji 20 odsto niža nego što bi trebalo, odnosno da je ta cena niža od nabavne cene.

"Nije tačna tvrdnja da Srbija ima najskuplji gas u Evropi", rekao je Bajatović i dodao da to preduzeće neće zaustaviti investicije i da će nastaviti investicioni ciklus u ovoj godini istakavši da je Srbijagas zajedno sa strateškim partnerima u poslednje dve godine uložio oko 100 miliona evra.

Bajatović je podsetio da iz budžeta Srbije za ovu godinu Srbijagasu odobreno 210 miliona evra za nastavak investicija i za plaćanje gasa.

"To znači da će se i dalje od Srbijagasa zahtevati da vodi socijalno odgovornu politiku prema domaćistvima i privredi", naglasio je on i dodao da domaćinstva trenutno relativno uredno izmiruju račune za gas i da je naplata oko 90 odsto.

On je najavio da to javno preduzeće u okviru investivionih aktivnosti planira da sprovede niz strateških projekata. Bajatović je podsetio da je završena prva faza Banatskog Dvora, da je urađena studija izvodljivosti za "Južni tok" i da će Srbijagas učiniti sve da dovede gas do Raške i Kopaonika.

Bajatović je kazao da će Srbijagas u toku ove godine započeti radove na izgradnji drugog podzemnog skladišta gasa Banatski Itebej ako uspešno budu razrešena imovinska pitanja izmedju Srbijagasa i Naftne industrije Srbije.

Govoreći o već realizovanim projektima, Bajatović je naveo da je Srbijagas samostalno investirao 75 miliona evra u poslednje dve godine, od čega 30 miliona u Banatski Dvor, 35 miliona u distributivnu gasnu mrežu i gasovode i još 10 miliona evra u druge infrastrukturne projekte.

U Banatskom dvoru 250 kubnih metara gasa

Bajatović kaže da bi punjenje "ruskim količinama gasa" u podzemnom skladištu Banatski Dvor trebalo da počne polovinom marta ove godine.
„U Banatskom Dvoru već ima 250 miliona kubnih metara gasa jer smo gledali da što manje gasa povučemo iz tog skladišta u toku ove grejne sezone“, rekao je Bajatović i dodao da bi ruski partner trebalo da utisne još oko 100 miliona kubnih metara gasa. Time bi svih 350 miliona kubnih metara "jastučnog gasa", potrebnih za popunjavanje skladišta, bilo utisnuto, rekao je on.

Bajatović je najavio da bi već u maju ruski partner mogao da započne utiskivanje komercijalnih količina gasa od 250 miliona kubnih metara, a Srbijagas ne bi morao da izdvaja dodatni novac za taj gas jer je on već plaćen.

On je najavio da bi uskoro Srbijagas mogao da nabavlja gas iz srednje Azije za potrebe potrošača u Srbiji.

„Ukoliko budemo rešili transportne troškove, moći ćemo da za industriju obezbedimo nešto jeftiniji gas od oko 100 dolara za 1.000 kubnih metara“, dodao je Bajatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: