"Denjub fuds" kažnjen zbog monopola

Srpska Komisija za zaštitu konkurencije izrekla je kaznu srpskim mlekarama u vlasništvu „Danube Foods Group“ (DFG) u visini od tri miliona evra.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 28.01.2011.

15:52

Default images

Ova mera je zasnovana na presudi Komisije iz 2008. godine koja se odnosi na tržišno učešće mlekara DFG u otkupu sirovog mleka 2006. godine.

Industrija mleka i mlečnih proizvoda Imlek je dužna da plati oko 254 miliona dinara, a Mlekara iz Subotice 51, 2 miliona dinara.

Oni su kažnjeni sa po 1,92 odsto ukupnog godišnjeg prihoda iz 2006. godine, zbog "nametanja nepravednih uslova poslovanja primenom nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu".

Obe kompanije dužne su da u roku od četiri meseca uplate ta sredstva u korist budžeta Republike Srbije, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Upravni sud potvrdio je ranije rešenje Komisije za zaštitu konkurencije o zloupotrebi dominantnog položaja Industrije mleka i mlečnih proizvoda Imlek iz Beograda i Mlekare iz Subotice, obe u vlasništvu DFG.

Naime, Upravni sud je 2. novembra prošle godine saopštio da je odbio tužbu Imleka iz Beograda i Mlekare iz Subotice protiv rešenja Saveta Komisije za zaštitu konkurencije.

Sud je utvrdio da je komisija u zakonitom postupku pravilno utvrdila da tužioci u ovom sporu - društva u većinskom vlasništvu DFG imaju dominantan položaj na relevantnom tržištu otkupa sirovog mleka od mlekara na teritoriji Srbije.

Ćulibrk: Istorijska odluka za potrošače

Odluka Komisije za zaštitu konkurencije da kazni Imlek i Mlekaru iz Subotice zbog zloupotrebe dominantnog položaja je istorijska, smatra urednik Ekonomist-a Milan Ćulibrk i dodaje da očekuje "da neće biti jedina i da ćemo uskoro imati mnogo bolju situaciju na tržištu i za potrošače“.
„Mi već 10 godina od promena u Srbiji pričamo o tome da naše tržište nije perfektno, da je ono u velikoj meri monopolizovano, da postoji monopol i u mnogim oblastima i da niko do sada nije bio kažnjen za zloupotrebu monopolskog položaja, mada je bilo indicija da se taj položaj zaista koristi i za sticanje nekog profita mimo onoga što bi bilo regularno da postoji, zaista prava tržišna utakmica", dodaje Ćulibrk.

Ćulibrk smatra da kazna ne bi bila izrečena pre nego što bi bila urađena podrobna analiza.

„Ne verujem da je kazna izrečena pre nego što je dobro razmotreno šta se radi i da li je zaista bio zloupotrebljen monopolski položaj. Dakle, ja verujem da ukoliko nije bio taj položaj iskorišćen u nezakonite svrhe da onda ne bi ni bilo kazne. Svako ima pravo na žalbu i to bi zaista trebalo uraditi u jednom korektnom postupku, utvrditi da li je sve bilo u redu", naglašava on.

DFG: Nema monopola, kazne retroaktivne

DFG tim povodom navodi da je Komisija obračun zasnovala na pogrešnom principu, tako što je obuhvatila samo mleko koje je subvencionisano od strane države,a ono čini manje od 50 odsto ukupno proizvedenog mleka u Srbiji.

Tim povodom Peter Nagle, predsednik DFG-a, je rekao da je „država smanjila iznos subvencije za mleko za 80 odsto tokom protekle dve godine. Nažalost, novac je primio tek manji deo farmera koji su proizveli oko 340 miliona litara sirovog mleka, dok je proizvodnja 1,1 milijardi litara ostala nesubvencionisana. To znači da bi DFG-jev tržišni udeo mogao biti veći od 100 odsto, što je jednostavno apsurdno.

DFG navodi i da „ispravnim utvrđivanjem relevantnog tržišta otkupa sirovog mleka koje je sproveo ’A.T. Kearney’, vodeća svetska ekpertska grupacija, mlekare DFG-a imaju tržišni udeo od 29 odsto, što je daleko ispod praga od 40 odsto koji srpski zakon propisuje kao granicu za utvrđivanje dominantnog položaja“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: