SKGO: Neka Vlada isplati prosvetare

Budžeti gradova i opština ne mogu biti moneta za potkusurivanje u pregovorima Vlade i sindikata radnika u prosveti, kažu u Stalna konferencija gradova i opština

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 28.01.2011.

17:57

Default images

SKGO negoduje zbog predloga Vlade da se, umesto traženog povećanja zarada, zaposlenima u prosveti isplate jubilarne nagrade.

Oni navode da se za radnike u osnovnim i srednjim školama jubilarna nagrada isplaćuje iz budžeta lokalnih vlasti i ukaza i ističe da zbog smanjenih transfera gradovi i opštine nemaju novca za isplatu jubilarnih nagrada.

Pozivajući Vladu na stalni dijalog sa lokalnim vlastima u cilju uspešnog prevazilaženja svih izazova, SKGO je poručila da ukoliko Vlada smatra da je isplata jubilarnih nagrada zaposlenima u prosveti opravdana, onda neka ih isplati iz budžeta Republike Srbije.

"Isplata jubilarnih nagrada proističe iz radnog odnosa. SKGO smatra da je logično da obavezu isplaćivanja jubilarnih nagrada zaposlenima u osnovnim i srednjim školama preuzme resorno ministarstvo, koje o tome pregovara sa sindikatima", navodi se u saopštenju.

Nasuprot tome, kako se dodaje, nije logično da to bude obaveza lokalnih vlasti, koje ni na koji način ne učestvuju u ovom procesu pregovaranja, niti ih po ovim pitanjima bilo ko konsultuje.

SKGO je izrazila zabrinutost zbog postojanja prakse da Vlada bez učešća predstavnika lokalnih vlasti, sa sindikatima ili nekim drugim interesnim

grupama, dogovara obaveze za gradove i opštine, smanjuje njihove prihode ili povećava rashode lokalnih budžeta.

„Ovakvim potezima zadire se u autonomiju i nezavisnost lokalnih samouprava garantovanu Ustavom“, ističe SKGO, dodajući da to otvara prostor za postavljanje pitanja ustavnosti i zakonitosti takvih odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: