Izmišljene plate za lažni optimizam

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Milorad Mijatović kaže da država širi lažni optimizam izmišljenom prosečnom platom u Srbiji.

Srbija

Izvor: Blic

Petak, 28.01.2011.

15:56

Default images

"Lažnom prosečnom platom od skoro 400 evra država kod građana samo budi lažni optimizam o boljem standardu“, smatra on.

„Te plate su zapravo katastrofalno niske i obične ljude bacaju u glad i očaj. Jedina je istina da trenutno u Srbiji dobro žive samo tajkuni i političari", izjavio je Mijatović.

On je objasnio da je Republički zavod za statistiku kod obračunavanja prosečne plate uzorkovao 900.000 radnika iz preduzeća sa većim platama, dok je u Srbiji trenutno zaposlenih gotovo 1,9 miliona.

"Uzorkovali su samo firme s većim platama. Svakog decembra ponavlja se ista slika u Srbiji kada je reč o izračunavanju prosečne plate, jer pojedina preduzeća daju svojim radnicima trinaeste plate ili neke akontacije“, navodi on.

„Lažna decembarska statistička slika povećanog životnog standarda sruši se, međutim, u prva tri meseca naredne godine, a realna plata baci veliki broj radnika u očajanje", konstatovao je Mijatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: