Čedomir Jovanović pred sudom?

Agencija za borbu protiv korupcije uputila je Prekršajnom sudu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Čedomira Jovanovića i Dragana Todorovića.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.01.2011.

15:27

Default images

Jovanović i Todoriović su kao poslanici u Narodnoj skupštini bili u obavezi da prenesu upravljačka prava u preduzećima u njihovom vlasništuvi, ali to nisu učinili u zakonskom roku ili Agenciji nisu dostavili dokaz o tome.

Agencija je utvrdila da Čedomir Jovanović nije dostavio dokaz o prenosu upravljačkih prava u privrednom društvu "Radna grupa" d.o.o. i da je kao vlasnik 50 odsto udela nastavio da potpisuje odluke koje se odnose na upravljanje, a nakon sticanja 100 odsto udela u tom preduzeću (18. maja 2010.) nije preneo upravljačka prava ni nad novostečenih 50 odsto udela, piše u saopštenju.

"Jovanoviću je upućen dopis 25. oktobra 2010. godine da dostavi dokaze o prenosu upravljačkih prava", saopštila je Agencija koja je to utvrdila proveravajući tačnost podataka iz Izveštaja o imovini i prihodima, prema godišnjem planu provere.

U saopštenju se ističe da su Agenciji 29. decembra 2010. godine, preko punomoćnika, dostavljeni podaci o licu na koje su preneta upravljačka prava, ali bez dokaza o tome, a naknadnom proverom je utvrđeno da je Jovanović nastavio da vrši upravljačka prava, iako je naveo da ih je preneo, kao i da po sticanju 100 odsto udela nije preneo upravljačka prava nad novostečenih 50 odsto vlasničkog udela.

Ukoliko Prekršajni sud donese odluku kojom utvrđuje postojanje prekršaja, Zakonom propisana sankcija je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara.
Proveravajući tačnost podataka iz Izveštaja o imovini i prihodima Dragana Todorovića, Agencija je utvrdila da nije preneo upravljačka prava u preduzeću "Todorović transport" d.o.o., koje je sa 100 odsto udela u njegovom vlasništvu.

"Todoroviću je upućen dopis 9. novembra 2010. godine da dostavi dokaze o prenosu upravljčkih prava na koji Agencija nije dobila odgovor", saopštila je Agencija, ističući da su se, nakon sprovedenih postupaka, stekli uslovi za podnošenje predloga za pokretanje prekršajnih postupaka u oba slučaja.

Agencija za borbu protiv korupcije nedavno je iste prijave podnela protiv vicepremijera Božidara Đelića kao i ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića. Agencija je utvrdila da Đelić i Dulić nisu preneli urpavljačka prava u firmama čiji su vlasnici, odnosno da Agenciji nisu dostavili dokaze o tome u zakonskom roku.

Ukoliko Prekršajni sud donese odluku kojom utvrđuje postojanje prekršaja, Zakonom propisana sankcija je novčana kazna od 50 do 150 hiljada dinara, navodi se u saopštenju.

Jovanović: Nisam učinio ništa suprotno zakonu

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kaže da je preneo sva upravljačka prava u privrednom društvu "Radna grupa", da nije vlasnik u toj firmi već nekoliko meseci i da je o tome uredno obavestio Agenciju za za borbu protiv korupcije.
Jovanović je, povodom zahteva Agencije za borbu protiv korupcije za pokretanje prekršajnog postupka protiv njega, rekao da nije učinio nista što bi bilo suprotno zakonu i da su svi dokazi na raspolaganju i Agenciji za borbu protiv korupcije i drugim državnim organima.

On tvrdi da je sva dokumentacija na vreme dostavljena, a da je najbolja potvrda toga da su oni javno dostupni na sajtu Agencije za privredne registre, piše u saopštenju LDP.

"Verujem da će svi nesporazumi vrlo brzo biti otklonjeni, pogotovo što se navodi odnose na period prvih meseci primene zakona, kada ni sama Agencija, po preuzimanju nadležnosti, nije mogla, ni bila u stanju da pruži autentična tumačenja zakona i obaveza po njemu", rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: