Kazne za taksiste do 600.000 dinara

Taksisti koji ne uključe taksimetar, ne daju fiskalni račun ili nemaju krovnu oznaku ubuduće će biti kažnjeni sumom od 150.000 do 500.000 dinara.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.01.2011.

12:56

Default images

Predlogom izmena Zakona o drumskom saobraćaju koji je Skupštini Srbije upućen na usvajanje po hitnom postupku, omogućena je kazna oduzimanja vozila, bez obzira na vlasništvo, rekao je pomoćnik ministra za infrasturkturu Srbije Milorad Ilić.

On je rekao da se izmenama zakona firme kažnjavaju od 150.000 do 600.000 dinara, a za privredni prestup kazne su od 300.000 do milion dinara.

"Ministarsvo je zbog potreba prevoznika i zahteva taksi sindikata i udruženja taksista predložilo izmene i dopune zakona kako bi se regulisalo postojeće stanje u kome ima dosta problema", kazao je Ilić. On je dodao da je osnovni cilj tih izmena sprečavanje "sive ekonomije" u linijskom i vanlinijskom prevozu putnika, pre svega u taksi prevozu gde "sive ekonomije ima mnogo".

"Povećane su kazne i saobraćajni inspektori sada mogu da ih izreknu na licu mesta", kazao je Ilić.

U Predlogu izmena Zakona o drumskom saobraćaju, objavljenom na sajtu Skupštine Srbije (www.parlament.gov.rs), navodi se da će se taksisti koji nisu registrovani ili nemaju odobrenje lokalne samouprave, kažnjavati kaznom od 80.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.

Pomoćnik ministra zadužen za drumski transport je precizirao da je predviđeno i privremeno oduzimanje vozila u prekršajnom postupku, bez obzira na vlasništio.

Ilić je dodao da je izmenama zakona lizing izjednačen sa vlasništvom jer je veliki broj autobusa kupljen na lizing.

"Do sada, da bi autobuski prevoznici stekli uslove za obavljanje linijskog prevoza, morali su da imaju određen broj autobusa u vlasništvu. Sada autobusi koji se kod prevoznika nalaze pod lizingom, imaju isti tretman kao i u vlasništvu", rekao je Ilić.

U ponedeljak nova protestna vožnja taksista

Strukovno udruženje taksi-preduzetnika SITAB organizovaće u ponedeljak, 31. januara, protestnu vožnju, kojom će pokušati da skrene pažnju na potrebno uvođenje zakonitosti i reda u taksi prevoz, saopšteno je iz tog udruženja.
Tokom protesta, vozila će se kretati u žutoj traci, a trasa će biti od Novog Beograda, preko ulice Kralja Milana, Slavije, do Skupštine grada, gde će se parkirati u dve trake na Bulevaru kralja Aleksandra i čekati da ih primi gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Učesnici protestne vožnje traže od države usvajanje, izmenu i dopunu Zakona o drumskom saobraćaju, nastavak rada na izradi novog Zakona o taksi delatnosti, licence, gorivo bez akciza i ukidanje tablica sa posebnim oznakama.

Od gradske vlasti taksisti traže novu radnu grupu sa legitimnim predstavnicima taksi-preduzetnika, ukidanje popusta, određivanje broja potrebnih taksista i lista čekanja za nove taksiste, izradu dovoljnog broja taksi stanica, kao i svakodnevni rad na suzbijanju "divljaka".

Članovi SITAB-a, sa istim zahetvima, protestovali su 13. decembra, kada gradonačelnik Beograda Dragan Đilas nije želeo sa njima da razgovara, poručivši im da se mora prestati sa blokiranjem grada, kako bi se postigli neki zahtevi. Pored gradonačelnika, taksisti su svoje zahteve tada predali i Ministarstvu za infrastrukturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Podeli: