Fond solidarnosti za 3.500 radnika

Najviše 3.500 radnika čija su preduzeća otišla u stečaj može od Fonda solidarnosti do kraja godine da očekuje isplatu zaostalih zarada.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 28.01.2011.

11:32

Default images

Ipak, još skoro toliko će ih ostati uskraćeno za svoja potraživanja, pošto u kasi ove državne institucije nema dovoljno novca za sve one koji na ovu mogućnost imaju pravo. Oni će za svoje zaostale zarade, bolovanja i otpremine morati da se strpe do iduće godine.

„Za 2011, Fond solidarnosti je iz državnog budžeta dobio skoro 487 miliona dinara, i to jeste znatno uvećanje u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, ni toliko novca neće biti dovoljno za isplatu svih radnika koji su ostvarili prava na osnovu stečajnog postupka“, objašnjava Jablan Obradović, direktor Fonda solidarnosti,

On podseća da su, uprkos većem budžetu, povećani i troškovi, jer je cena radnog sata podignuta sa 90 na 95 dinara. Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija i Vlada Srbije izdvojili su više novca nego ranijih godina zato što je u 2010. na snagu stupio novi zakon o stečaju. Prema ovom propisu, sve firme kojima su računi bili blokirani duže od godinu dana, automatski, po nalogu Poreske uprave i Narodne banke, odlazile su u stečaj.

Tako je u toku prošle godine ovu sudbinu dočekalo oko 14.000 firmi. Mnoge od njih su, međutim, bile samo ”firme na papiru”, i nisu imale zaposlene, pa tako Fondu solidarnosti sa ovih adresa nisu ni stizali zahtevi za isplatu bilo kakvih nadoknada.

„Kod takvih preduzeća stečaj se otvara i zatvara istim rešenjem, i ona nemaju nikakvih poverilaca. Međutim, u manjem broju onih koje su imale radnike, Privredni sud nije vodio stečajni postupak, niti je utvrdio potraživanja poverilaca. Zato ni radnici nisu imali pravo da od Fonda traže svoje zaostale zarade, nadoknade za vreme bolovanja, odštete, otpremnine... Te firme će odmah otići u likvidaciju, a njihovim radnicima niko, nažalost, neće isplatiti novac“, dodaje Obradović.

U Fondu solidarnosti očekuju da će, za razliku od prethodnog perioda, od 6.000 zahteva - koliko prognoziraju da će ih biti ukupno do kraja godine - većina biti rešena pozitivno.

„Upravo zato što se sada stečajevi vode znatno ažurnije, neće biti razloga da se kasni sa predajom zahteva niti će biti toliko nekompletne dokumentacije kao ranije. A samim tim neće ni biti toliko razloga za odbijanje. Zbog svega toga mi se u ovoj godini praktično i ne nadamo negativnim rešenjima“, kaže Obradović.

Prve isplate

U Fondu solidarnosti kažu da su već počeli isplate. Tokom ovog i idućeg meseca novac će dobiti 95 radnika iz AD ”Kluz Tisa” iz Novog Bečeja, i za njih je izdvojeno 15 miliona dinara. I 145 radnika iz AD ”Ineks agropromet” iz Pirota može da očekuje svoj novac u narednim danima, a za njih je namenjeno 32 miliona dinara, kao i 107 radnika iz novosadskog ”Jugodenta” (22 miliona), 35 radnika iz AD ”Vučjanka” iz Vučja (7,5 miliona), 110 radnika iz ”Džersija” u Knjaževcu (22,5 miliona dinara)...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: