Pare opstale samo još na cenama

Iako ih nema u opticaju pare i dalje žive u cenama. U prodavnicama se i dalje cene iskazuju u decimalama, najčešće se završavaju na 90 ili 99 para.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

10:06

Default images

Najmanja kovanica koja je u opticaju je dinar koji se sastoji iz sto delova, ali Narodna banka Srbije više ne kuje apoene od 10, 20 i 50 para.

Račune sa dve decimale nemoguće je platiti tačno u paru, pa se one zaokružuju, naviše ili naniže. Ako su poslednje dve decimale manje od 50 para računi se zaokružuju na nulu, a oni od 50 do 99 zaokružuju se na dinar.

Trgovine na ovome dobro zarađuju, jer se većina cena zaokružuje. Građani se zbog toga ljute, a odluku o zaokruživanju cena treba da donese Vlada Srbije. Ako se uzme broj artikala u jednom danu u svim prodavnicama, i pomnoži sa 365 dana u godini, dolazi se do prihoda koji je i do milion evra u samo jednom trgovačkom lanacu.

„Posmatrano isključivo sa ekonomske i praktične strane, donošenje odluke o povlačenju iz opticaja kovanog novca apoena od 1, 5, 10 i 50 para ima puni smisao jer bi cena odnosno troškovi izrade navedenih apoena višestruko premašivala njihovu nominalnu vrednost, kaže Blaženka Robović, direktor sektora za poslove trezora NBS i dodaje da bi ta cena bi bila od 2,5 do tri dinara.

Ona dodaje da „zavisno od kretanja elemenata koji ulaze u cenu kovanog novca troškovi njegove izrade, na primer, kovanica od jednog dinara, kreću se od 3 do 3,5 dinara po komadu. Za kovanicu od 2 dinara - 3,5 do 4 dinara po komadu, a za petodinarku troškovi izrade su od 3,7 do 4,6 dinara“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: