Država platila 3 mlrd. RSD odštete

Država Srbija isplatila je u 2010. više od tri milijarde dinara na ime novčanih kazni, penala i naknade štete na osnovu sudskih postupaka koje je izgubila.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 28.01.2011.

09:57

Default images

Kada se saberu svi podaci koje smo dobili od Ministarstva finansija, tačan iznos bio bi 3.320.462.022 dinara.

Isplaćeno je za novčane kazne i penale po rešenju sudova 1.690.518.511 dinara i za naknadu štete za povrede ili štetu nanetu od strane državnih organa 1.629.943.511 dinara.

Među odštetama koje su prošle godine isplaćene, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu pravde, jeste i odšteta porodicama stradalih na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999. (100 miliona dinara), kao i odšteta porodici Ivana Stambolića (25 miliona dinara).

Prema podacima Republičkog javnog pravobranilaštva, RJT je prošle godine, zaključno sa 31. decembrom, imao 41.085 parničnih predmeta, od kojih je država tužilac u samo 10 odsto slučajeva, dok je u svim ostalim tužena.

„Državu mahom tuže građani, manji je broj tužbi pravnih lica na osnovu naknade štete ili duga“, kaže Savka Mangović, zamenik republičkog javnog pravobranioca.

Ona dodaje da je u 2010. u sedištu upisniku RJT, registrovano 2.277 novih tužbi protiv Republike Srbije, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 461 tužbu.

Tužbe protiv Srbije, prema rečima Savke Mangović, podnose se po raznim osnovama: za naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode, naknadu nematerijalne štete zbog prinudne mobilizacije izbeglica, naknadu štete zbog objektivne odgovornosti države (terorizam, NATO demonstracije, neredi i slično).

Država se tuži i za naknadu štete za privremeno oduzete pokretnosti (novac, kola, roba), štete iz saobraćajnih nezgoda, naknade štete zbog smrti bliskog lica, naknade advokata angažovanih po službenoj dužnosti, naknade štete zbog nezakonitog rada državnih organa, isplate invalidnine...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: