Srbija prodaje 400 mil. € obveznica

Uprava za javni dug Ministarstva finansija kaže da će u februaru biti održane dve aukcije državnih hartija od vrednosti u evrima, vrednosti 400 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.01.2011.

09:38

Default images

Prva aukcija je zakazana za 9. februar kad će na prodaju biti ponuđene pedesettronedeljne diskontne obveznice ukupne nominalne vrednosti 200 miliona evra.

Za 14. februar zakazana je aukcija petnaestogodišnjih kuponskih obveznica u vrednosti 200 miliona evra. Isplata tih obveznice je polugodišnja, po stopi od 5,85 odsto.

Do sada se država nije zaduživala prodajom hartija od vrednosti u evrima, već prodajom zapisa u dinarima.

Prva aukcija zapisa indeksiranih u evrima bila je 29. decembra 2010. godine kad su prodati svi ponuđeni šestomesečni zapisi ukupne vrednosti 21 milijarde dinara po godišnjoj kamatnoj stopi od 5,25 odsto.

Prodaje državnih zapisa indeksiranih u evrima izazvala je jačanje domaće valute jer su učesnici na finansijskom tržištu podavali devize da bi obezbedili dinare za kupovinu tih hartija od vrednosti.

Prodajom državnih zapisa obezbeđuje se novac za finansiranje tekućih obaveza republičkog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: