Gorenje zaledilo "ljubav" DS i G17

Odnosi u vladajućoj koaliciji na najnižoj su tački od formiranja Vlade zbog sukoba na relaciji između Demokratske stranke i G17 plus oko fabrike Gorenje.

Srbija

Izvor: Blic, Danas

Petak, 28.01.2011.

00:16

Default images

Otvorene nesuglasice traju već danima zbog neslaganja gde bi trebalo da idu investicije - Valjevo ili Zaječar.

Problem je kulminirao juče kada je lider G17 plus i ministar ekonomije Mlađan Dinkić bez dogovora sa partnerima u Vladi potpisao ugovor sa Gorenjem i to u Zaječaru

Ministar ekonomije potpisao je sporazum sa Gorenjem u Zaječaru iako se ova tačka nije našla na jučerašnjoj sednici Vlade, niti postoji saglasnost za to. Juče nije bilo moguće dobiti zvaničnu izjavu u Vladi Srbije, ali su tumačenja ovog Dinkićevog poteza različita. Deo Vlade je šokiran “samoinicijativnim potezom” koalicionog partnera, a manji broj ministara smatra da Dinkić nije otvoreno prekršio zakon jer može da potpisuje predugovore na osnovu ranije odluke Vlade o pomoći nerazvijenim gradovima. Prema saznanjima Blica u sporazumu stoji u tački četiri da se potpisuje uz saglasnost Vlade i grada Zaječara.

Iako se ranije spekulisalo da bi ugovor trebalo da bude tačka dnevnog reda na jučerašnjem zasedanju Vlade o tome nije bilo ni reči. Najjednostavnije objašnjeno jer tu tačku dnevnog reda ministarstvo ekonomije nije ni predložilo, niti je tražena dopuna dnevnog reda. Juče je ostalo nejasno i kako će se sve izgladiti.

Može se učiniti da je bitno da se bilo gde u Srbiji gradi i ulaže pa se sukob DS i G17 plus oko investicija čini besmislenim, ali stvar nije tako jednostavna. Fabrika je isprva trebalo da se gradu u Valjevu i ta investicija smatrana je završenom stvari.

Međutim, subvencije koje je u međuvremenu ministarstvo ekonomije ponudilo ako se fabrika gradu u Zaječaru bile su značajno veće od onih koje su ponuđene ranije za Valjevo. Subvencije za radno mesto u Zaječaru su 10.000 evra, a za Valjevo 3.000 evra.

Kako pojedini ministri tumače: “Ponuda koju Gorenje nije moglo da odbije”. Ali, navodi se i činjenica da je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić u Ujedinjenim regionima Srbije, novoformiranoj stranci Mlađana Dinkića.
Niko u DS juče nije želeo da otvoreno komentariše novonastalu situaciju. Međutim, u vrhu DS kažu da je ovaj postupak Dinkića najdrastičniji do sada. "Dinkić ima taktiku još od prošle Vlade da javno objavi neki investiciju, time otvori očekivanja građana, a onda je cela Vlada u problemu kako da objasni da to nije u redu ili da bi nešto drugo bilo bolje. Ukoliko se iznesu argumenti protiv, odmah padaju i ucene", kažu u DS.

Generalna zamerka u radu Vlade je i činjenica da, kako navode dobro upućeni izvori, ministar ekonomije i kada predlaže neke tačke dnevnog reda to čini to pred same sednice Vlade, pa je “malo onih koji se uopšte upoznaju sa onim za šta su glasali”. Nekoliko ministara koji nisu želeli da im se navode imena kažu da im nisu jasni ni kriterijumi na osnovu kojim ministar ekonomije određuje kako, kome i koliko novca daje iz subvencija.

Jedini koji javno govori o ugovoru sa Gorenjem u Zaječaru je državni sekretar ministarstva finansija Slobodan Ilić. On je juče naveo da Ministarstvo ekonomije iz političkih razloga narušava tržišnu konkurenciju jer prema različitim kriterijuma dodeljuje stimulacije za ulaganja stranih investitora.

"Ministar ekonomije Mlađan Dinkić nastoji da prigrabi što više finansijskih resursa ove zemlje, koje koristi na samo njemu znan način i po kriterijumima samo njemu poznatim, na štetu najvećeg broja građana, poreskih obveznika ove države", naveo je Ilić u saopštenju za medije.

Prema oceni Ilića, većim stimulacijama za otvaranje fabrike Gorenja u Zaječaru, kao i premeštanje planirane investicije kompanije „Golden ledi“ iz Valjeva u Loznicu, Dinkić “koristi budžetska sredstva za razvijanje i jačanje njegove političke grupacije Ujedinjeni regioni Srbije jer su u tim gradovima gradonačelnici članovi URS-a”.

Sukob Dušana Petrovića i Ničića

List Danas piše da situaciju dodatno komplikuju i lične netrpeljivosti političara, navodeći da je čovek koji je u vrhu DS „zadužen“ za valjevski kraj Dušan Petrović, između kojeg i gradobačelnika Zaječara Boška Ničića već godinama postoji otvoreno neprijateljstvo.

Sve je izašlo u javnost marta 2010., kada je gradonačelnik Zaječara optužio zamenika predsednika DS da je pokušao da blokira slanje 20 miliona dinara koje je Vlada Srbije namenila tom gradu za ublažavanje posledica poplava. Ničić i Petrović su tih dana preko medija razmenjivali teške reči, pa i uvrede, sve dok Boris Tadić i Mlađan Dinkić nisu smirili sukob.

Nije zgoreg napomenuti i da je državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić, koji je žestoko kritikovao odluku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja o subvencijama Gorenju u Zaječaru, osnovnu i srednju školu završio u Valjevu, što piše u njegovoj biografiji na internet sajtu Ministarstva finansija.

S druge strane, izgleda da zaječarsko poreklo premijera Mirka Cvetkovića nije uticalo na njegovo ponašanje u ovom slučaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: