Mrkonjić: Izgradićemo najviše ikada

Ako ne bude velikih političkih lomova, pretumbacija i rekonstrukcija ove godine ćemo izgraditi najviše kilometara autoputa u istoriji, kaže Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: Novosti

Petak, 28.01.2011.

00:14

Default images

Ministar za infrastrukturu naglašava da će do toga doći samo ako ne krenemo svi u stranačku kampanju već snage usmerimo u poslove koje smo zacrtali.

"Završićemo ceo Koridor do maja 2012. godine. Ako neki mesec i probijemo rok, to neće biti toliko bitno u odnosu na veliki posao koji ćemo kao Vlada da okončamo", kaže on.

Na optužbe da postavlja rokove koje ne može da ispuni, Mrkonjić odgovara da je građevinac i da izgradnju doživljava kao trku i sa vremenom i sa konkurentima. "Rokovima se pokreću motori, širi optimizam, a vodi i bitka sa Koridorom 4 koji prolazi kroz Bugarsku i Rumuniju. Nije suštinski bitno ako se svi rokovi zacrtani u javnosti ne ispune. Pa, obećavali su nam da ćemo ući u EU 2007, a sada se pominje 2020. Moramo da širimo optimizam i da radimo sa elanom", dodaje on.

To da će ova godina biti rekordna, iako ni prošle nisu ispunjena sva obećanja, niti dostignuti rokovi, ministar objašnjava time da je "vlada zatekla 300 miliona evra duga putnim preduzećima, a nijedan kilometar autoputa na Koridoru 10 nije bio isprojektovan".

"Vratili smo dugove i uradili projektnu dokumentaciju za 310 kilometara autoputa. Uradili smo eksproprijaciju koja prati radove. Obezbedili smo milijardu i dvesta miliona evra od stranih banaka. To je ogroman učinak. Završili smo i 60 kilometara autoputa, što nije malo u tim uslovima. Ali, tek sad smo spremni da jurimo rokove", navodi Mrkonjić.

On dodaje i da je realno da do sredine godine potpuno završimo 110 kilometara na severu, most Bešku i da otvorimo preostale deonice na jugu.

Mrkonjić napominje i da Koridor već danas hrani oko 100.000 ljudi, jer je na njemu zaposleno oko 25.000 radnika. "Kada ga budemo završili, očekujem da na njemu dupliramo tranzit, što znači da ćemo godišnje prihodovati oko 100 miliona evra više samo od putarine", zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: