IMR-u propada izvoz od 160 mil. EUR

Zbog problema sa bankarskim garancijama, Industriji motora Rakovica (IMR) mogao bi da propadne izvoz traktora u Etiopiju, vredan čak 160 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2011.

23:13

Default images

Iz Privredne komore Srbije tvrde da bi država mogla da pomogne da se garancije obezbede i navode da bi to oživelo ceo metalski kompleks.

Ljubiša Obradović, sekretar Udruženja za metalnu industriju PKS objašnjava da ugovor predviđa da IMR u narednih pet godina Etiopiji isporučuje 3.000 traktora godišnje. Bilo bi angažovano i 200 dobavljača iz Srbije.

"Nema razloga da država ne pomogne, a ako smatra da IMR nije sposoban da za pet godina isporuči 15.000 traktora, onda neka reaguje i neka stopira ugovor. Kao stručnjak, tvrdim da IMR, uz malu pomoć države, sigurno može da ispuni ugovorne obaveze, ali bankarska garancija im je neophodna", kaže on.

Obradović tvrdi da bi Etiopija, odmah po dobijanju bankarskih garancija, uplatila na račun IMR-a 30 odsto avansa, pa bi IMR mogao da uplati avans dobavljačima. "Od realizacije zavisi i da li će IMR potpisati ugovore o izvozu traktora sa Angolom, Južnom Afrikom, arapskim zemljama", navodi on.

U Ministarstvu ekonomije su potvrdili da su upoznati sa ovim problemom.

"Ministarstvo je uputilo rukovodstvo IMR-a na razgovor sa predstavnicima Fonda za razvoj, kako bi se razmotrila mogućnost da im taj Fond obezbedi traženu garanciju. Prema našim informacijama, razgovori su još u toku. Posebno naglašavamo da ni ministar Mlađan Dinkić niti Ministarstvo ekonomije nemaju nadležnost i ne mogu da pribavljaju ni potpisuju bilo kakve garancije, pogotovo ne garancije koje izdaju poslovne banke za komercijalne poslove", navode u Ministarstvu ekonomije.

Direktorka Fonda za razvoj Slađana Backović tvrdi da IMR nije ispunio potrebne uslove. "Dostavljena nam je nepotpuna dokumentacija sa neadekvatnim pokazateljima solventnosti, a obavestili su nas i da imaju problema sa hipotekom kao sredstvom obezbeđenja", kaže Backovićeva i dodaje da je Fond spreman da nastavi sa aktivnostima na izdavanju garancija ukoliko IMR kompletira dokumentaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: